NY Times proveo anketu osam mjeseci prije izbora. Rezultati su alarmantni za Bidena

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden gubi protiv svog republikanskog suparnika Donalda Trumpa, koji je ispred njega u anketi koju je danas objavio list New York Times, te pokazuje "alarmantne znakove" za dio demokratskih birača.

Anketa je objavljena osam mjeseci prije izbora u studenom i četiri dana prije superutorka, kada 15 saveznih država organizira paralelno republikanske i demokratske predizbore. Gotovo je sigurno da će i Joe Biden i bivši šef države Donald Trump osvojiti nominaciju svojih stranaka.

Kada bi se birači danas morali izjasniti, 43 posto bi glasalo za Bidena, a 48 posto za Trumpa, pokazala je ta anketa koju su New York Times i Sveučilište Siena College realizirali na nacionalnoj razini. Anketa otkriva "niz alarmantnih signala za predsjednika unutar demokratskog biračkog tijela, posebno među ženama, crnim i latino biračima", kao i u dijelu radništva, piše New York Times.

"10 posto Bidenovih birača iz 2020. sad podržava Trumpa"

Samo jedan od četiri birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a "većina misli da ekonomija stoji loše", dodaje list. Unatoč brojnim pravnim neuspjesima, bivši predsjednik "osvojio je 97 posto glasova onih koji su rekli da su glasali za njega i prije četiri godine, a gotovo nitko od njegovih bivših pristaša nije rekao da želi glasati za Bidena.”

Suprotno tome, "Biden dobiva samo 83 posto svojih birača iz 2020., a 10 posto njih kaže da sada podržava Trumpa", dodao je New York Times. Uz ekonomiju, nelagodu unutar dijela demokratskog biračkog tijela izaziva i dob predsjednika Bidena (81), kao i njegova čvrsta potpora Izraelu koji ratuje u Gazi.

U studenom je, godinu dana prije predsjedničkih izbora, New York Times objavio anketu koja je pokazala da je Trump već ispred Bidena u pet od šest ključnih država, pri čemu aktualnom predsjedniku slabi potpora među mladima i manjinama.

Pročitajte više