CIA 2022. rekla Bidenu da postoji 50% šanse da će Rusija koristiti nuklearno oružje?

Foto: EPA, Shutterstock

CIA je 2022. upozorila američkog predsjednika Joea Bidena da postoji 50 ili više posto šanse da će Rusija koristiti nuklearno oružje ako utvrdi da su njezine snage desetkovane te da je nezakonito pripojeni teritorij Krima u opasnosti, piše New York Times.

New York Times je objavio da je Biden upravo zbog toga održao 6. listopada 2022. govor "Armagedon" u New Yorku. Tada je američki predsjednik rekao da se "SAD nije suočio s mogućnošću Armagedona od Kennedyja i Kubanske raketne krize".

Biden: Putin se ne šali kada govori o uporabi nuklearnog, biološkog ili kemijskog oružja

Tom prilikom je Biden upozorio da je ruski predsjednik Vladimir Putin ozbiljan kada spominje nuklearni napad. 

"Putin se ne šali kada govori o potencijalnoj uporabi taktičkog nuklearnog, biološkog ili kemijskog oružja jer je njegova vojska, moglo bi se kazati, znatno podbacila", izjavio je Biden.

CIA: Rusi su razgovarali o mogućnosti korištenja taktičkog nuklearnog oružja manjeg opsega

Američki obavještajni dužnosnici su u veljači 2022., nakon što je Rusija napala Ukrajinu, isprva govorili da ne postoje dokazi da Rusija planira upotrijebiti oružje za masovno uništenje. No kada je Ukrajina izvršila protunapad i počela potiskivati napredovanje Rusa, CIA je upozorila da je presrela sve razgovore ruskih snaga o mogućnosti korištenja taktičkog nuklearnog oružja manjeg opsega.

Mark Milley, nekadašnji načelnik Združenog stožera, situaciju je nazvao "nuklearnim paradoksom" za SAD. "Što su Ukrajinci uspješniji protiv Rusa, to je veća vjerojatnost da će Putin zaprijetiti korištenjem nuklearne bombe ili da će ju stvarno upotrijebiti", komentirao je Milley.

NY Times: Američki obavještajci više ne vjeruju da postoji neposredna opasnost od nuklearnog napada

Novinar CNN-a Jim Sciutt dobio je informaciju od visokih dužnosnika Bidenove administracije da se tim američkog predsjednika rigorozno priprema za mogući nuklearni napad Rusije na Ukrajinu. Navodno je jedan visoki dužnosnik rekao da se Vijeće za nacionalnu sigurnost sastalo kako bi raspravljalo o tome kako će SAD reagirati na nuklearni napad Rusije i kako ga odvratiti ili spriječiti.

New York Times izvještava da, sada kada se čini da Rusija ima prednost na bojišnici, američke obavještajne službe više ne vjeruju da postoji neposredna opasnost od nuklearnog napada.

Međutim, predsjednik Rusije nije isključio mogućnost korištenja nuklearnog oružja. U obraćanju naciji Putin je rekao: "Zapadne države moraju shvatiti da mi isto imamo oružje koje može pogoditi ciljeve na njihovom teritoriju. To prijeti izazivanju sukoba s nuklearnim oružjem te prijeti uništenjem civilizacije. Zar Zapad to ne shvaća?"

Pročitajte više