NYT: SAD je Ukrajini putem obavještajnih podataka pomogao ubiti mnoge ruske generale

Foto: Profimedia

SAD je Ukrajini pružio obavještajne informacije koje su pomogle ukrajinskim snagama da ubiju mnoge ruske generale koji su poginuli u ratu, piše New York Times pozivajući se na izvor visokog američkog dužnosnika. NYT piše da je dio tajnih napora Bidenove administracije bio pružiti Ukrajini obavještajne podatke na bojištu u stvarnom vremenu.

Washington je, navodno, Ukrajini dostavio detalje o očekivanim kretanjima ruskih trupa i lokaciji te druge detalje o ruskom mobilnom vojnom stožeru, a Ukrajina je tu pomoć kombinirala s vlastitim obavještajnim podacima za izvođenje topničkih napada i drugih napada u kojima su ubijeni ruski časnici.

Obavještajni podaci također uključuju očekivane pokrete ruskih trupa prikupljene iz nedavnih američkih procjena tajnog plana borbe Moskve za borbe u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, rekli su dužnosnici.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ubili oko 12 ruskih generala na bojnom polju, prenosi New York Times. Dužnosnici su odbili precizirati koliko je generala ubijeno kao rezultat američke pomoći, dodaju.

Pročitajte više