O kontroli opasnih igračaka

U OSJEČKOJ Carinarnici, koja pokriva četiri slavonske županije - Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku, ističu kako je ove godine uvezno dječjih igračaka vrijednih oko 1,5 milijuna kuna, ili oko 50.000 kilograma igračaka. Najveći je uvoznik splitski "Euroshop", koji je preko te carinske ispostave uvezao igračaka za 831.000 kuna, doznaje se od pomoćnika pročelnice osječke Carinarnice Gordana Pejčinovića.

Uvozne zemlje su Slovenija, Francuska, Mađarska, Kina, Makedonija, no porijeklo robe uglavnom nije iz tih zemalja. Tako, primjerice, ako je Slovenija uvoznik, dječje igračke su porijeklom iz Grčke, Poljske, Kine i Tajvana. Uvezene igračke iz Makedonije uglavnom su porijeklom iz Kine, doznaje se od Pejčinovića.

Predstojnik Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije Franjo Zdravčević istaknuo je da će na temelju naloga Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi već sljedeći tjedan krenuti u sanitarnu inspekciju ispravnosti dječjih igračaka". Voditelj Odjela za kemijsku ispravnost namirnica i proizvoda opće uporabe u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zlatko Laslović rekao je kako taj zavod dosad nije radio analize dječjih igračaka.

Najnoviji nalog sanitarnim inspekcijama velikih hrvatskih gradova odnosi se u prvome redu na kontrolu dječjih igračaka koje se prodaju "na crno, na sajmovima, tržnicama i slično, ali i specijaliziranim trgovinama s dječjim igračkama". Posebna pozornost usmjerit će se prema igračkama s deklaracijama iz Kine, Kambodže i Tajvana.

Opasne tvari u dječjim igračkama prije dva tjedna zabranili su ministri Europske unije, ističući da je ugrožena najmlađa populacija - djeca u dobi do tri godine koja se igraju igračkama od PVC-a koje sadržavaju ftalate i omekšivače.

Pomoćnik ministra zdravstva i socijalne skrbi Ivo Afrić rekao je kako je Hrvatska taj kancerogeni sastojak u PVC igračkama na svojem tržištu zabranila još godine 2000., ali je nužna stalna kontrola.

Na Europskoj ministarskoj konferenciji o zdravlju i okolišu pod nazivom "Budućnost za našu djecu", koja je održana ljetos u Budimpešti u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije, posebice je bilo riječi o opasnim kancerogenim sastojcima u dječjim igračkama, najviše o ftalatima. Državni tajnik Ministarstva zdravstva Velimir Božikov govorio je o tome i o potrebi da se zabrani uporaba mirisa u dječjoj kozmetici, ističući kako se "treba poraditi da se barem znatno smanji".

Ministarska konferencija već je tada u zaključcima preporučila vladama zemalja članica Svjetske zdravstvene organizacije da učine sve kako bi se zaštitila najmlađa populacija.

Pomoćnik ministra zdravstva Ivo Afrić istaknuo je da je prije točno godinu dana Sabor donio Zakon o općoj sigurnosti proizvoda, koji posebno regulira zakonske odredbe vezane uz "kategorije potrošača izloženih riziku kad upotrebljavaju određeni proizvod, osobito djeca i starije osobe".

Dječje igračke s opasnim kancerogenim tvarima, u prvome redu ftalatima, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije( WTO), djeci koja se koriste dudama ili grickalicama za zube od PVC-a mogu oštetiti jetra i bubrege, zatim mogu izazvati alergiju i astmu, uzrokovati sterilnost muške djece i neplodnost ženske djece, te kancerogene bolesti. Glavni direktor WTO-a dr. Jong Wook Lee rekao je ministrima i predstavnicima zdravstvenih organizacija i organizacija za zaštitu okoliša iz 52 europske zemlje da u svijetu zbog zagađenog okoliša na godinu umire tri milijuna djece u dobi do pet godina. U Europi zbog zagađenog okoliša umire oko sto tisuća djece u dobi do pet godina.

Europska udruga potrošača (ECA) zamolila je Europsku uniju godine 1999. da zabrani uporabu opasnih tvari u dječjim igračkama, posebice onima kojima se igraju djeca u dobi do tri godine.

Osječki zeleni istaknuli su na prošlotjednoj radionici "Novinarstvo za okoliš" u Osijeku da je previše moćnih korporacija uključeno u utrku za zaradom, koja podrazumijeva i beskrupuloznu proizvodnju opasnih igračaka.

Što su igračke sofisticiranije, atraktivnije su za kupce, a mnoge na svojim deklaracijama niti nemaju oznaku da su proizvedene od kancerogenih tvari, istaknula je voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda.

"Tražimo hitne inspekcijske kontrole, ponajprije sanitarne i tržišne inspekcije, koje neće samo ulaziti u određene prodavaonice i kucati na vrata sitnih prodavača, nego u prvome redu istražiti asortiman velikih uvoznika dječjih igračaka", rekla je Ljiljanka Mitoš-Svoboda. Pritom je istaknula da se igračke engleske tvrtke Revella prodaju u naših prodavaonicama dječjih igračaka, a ta je tvrtka još godine 1998. optužena za uporabu ftalata u PVC igračkama.

Pročitajte više