O njima je snimljen dokumentarac: Srpski pukovnik i američki pilot čiji je avion srušio postali veliki prijatelji

GODINE 1999., kada je NATO bombardirao Srbiju, jedinica pukovnika jugoslavenske vojske Zoltana Danija srušila je američki F-117 s pilotom Daleom Zelkom. Redatelj Željko Mitrović snimio je o njima dokumentarac "Drugi susret" čija će premijera biti 2012. godine, a ideja je stigla sasvim slučajno.

Kako je za Blic ispričao Zoltan Dani, sin mu je pokazao snimku Zelka na internetu koji priča o trenutku kada je bio srušen iznad Jugoslavije, a tada ga je pitao što bi rekao Amerikancu kada bi se jednog dana sreli. "Rekao sam mu da ne bih imao ništa protiv jer smo obojica samo radili svoj posao te bih ga pozvao na piće", ispričao je Dani i tako je počela priča o dokumentarcu.

Dani i Zelko uspostavili su kontakt preko interneta pa su tako dogovorili i susret. Zelko je došao u Srbiju te su on i Dani postali prijatelji.

"Od nepoznatih neprijatelja postali smo obiteljski prijatelji. Svaki dan kontaktiramo preko interneta i razgovaramo o raznim temama. Želimo poslati poruku svijetu da je mir među narodima neprikosnoven. Zelko i ja u tom smo ratu bili vojnici, a nakon njega ljudi koji se bore za mir. Kad netko doživi rat i sve njegove strahote shvati svu besmislenost rata. A kad to prođe, prvo je sretan što je preživio, a poslije poželi da se to više nikome ne dogodi. Ovaj film treba prenijeti upravo takvu poruku", kaže za Blic Dani.

Pročitajte više