O RAKA ŠTITI CIJELA RAJČICA, A NE SAMO LIKOPEN

Likopen, antioksidans kojim su bogate rajčice, učinkovit je u prevenciji raka samo u kombinaciji s drugim tvarima iz tog povrća, dok u izoliranom obliku gotovo ne djeluje, dokazali su znanstvenici u pokusima na štakorima. L

Likopen pripada obitelji tzv. karotinoida i daje rajčici crvenu boju.

Studija Thomasa Boileaua sa Sveučilišta Illinois u Urbana-Champaignu (SAD) pokazala je kako taj antioksidans može smanjiti rizik od primjerice raka prostate, ali ne kao samostalna tvar, objavio je Journal of the National Cancer Institute.

Znanstvenici su tretirali 200 štakora određenom kancerogenom tvari. Potom su jednoj skupini životinja 14 mjeseci davali prah rajčice proizveden od mljevenih cijelih rajčica, a drugoj čisti likopen kao dodatak hrani.

Znanstvenici su utvrdili da izolirani likopen gotovo ne djeluje, dok je kod životinja hranjenih rajčicom u prahu primijećen 26 posto manji rizik za rak prostate nego kod životinja koje nisu dobivale dodatke u hrani.

Znanstvenici napominju kako je svakako mnogo bolje jesti cijele rajčice, nego gutati pripravke s likopenom.

(Hina) kt dgk

Pročitajte više