Obama, Gates i Clooney: Možemo okončati dječje brakove unutar jedne generacije

Foto: X

Tri žene koje se ubrajaju među najutjecajnije žene svijeta potvrdile su za BBC da žele unutar jedne generacije riješiti problem dječjih brakova. Michelle Obama, Amal Clooney i Melinda French Gates prošle su godine najavile suradnju između svojih zaklada.

Uz trenutnu stopu napretka, UN je upozorio da dječji brakovi neće biti iskorijenjeni u sljedećih 300 godina. "To je problem koji se može riješiti sutra", ipak smatra Obama. Tri žene bile su u posjetu Malaviju i Južnoj Africi. Prema nevladinoj organizaciji Girls, not Brides, Malavi ima jednu od najviših stopa dječjih brakova u istočnoj i južnoj Africi, s 42% djevojaka već udanih do 18. godine.

"Žao mi je. Osjećam se emotivno", pričala je 26-godišnja Lucy dok se gušila u suzama. Lucy je bila u knjižnici srednje škole za djevojke Ludzi u središnjoj regiji Malavija. Agenti američke tajne službe stajali su vani. Lucy je govorila o važnosti ostanka djevojčica u školi, dok su za stolom sjedile Gates, Clooney i Obama te tiho slušale njezinu priču. 

"Michelle i Barack Obama su ponosni na tebe"

U okrugu Mchinji, gdje se nalazi škola za djevojčice Ludzi, 33% je već udano do 18. godine. Zabilježeno je da djevojke zatrudne prije nego što navrše 18 godina i napuste školovanje. Lucy je mogla biti jedna od tih djevojaka. Otac ju je želio ispisati iz škole kad je imala 14 godina, ali ona se tome opirala, a kasnije je postala prva djevojka u svom selu koja je išla na sveučilište. 

Sada je okružna voditeljica za AGE Africa, organizaciju koja daje stipendije za ranjive djevojke u Malaviju, zemlji u kojoj srednjoškolsko obrazovanje nije besplatno. Lucy je nekoć bila učenica u programu, a sada pomaže djevojkama poput sebe. Tvrdi kako je njezina majka presretna zbog nje, ali priznaje da otac još uvijek ima nedoumice. 

"Hoćeš li svom ocu poslati poruku za mene? Sljedeći put kad ga vidiš, reci mu da su Michelle i Barack Obama tako ponosni na tebe i ženu kakva si postala", uključila se Obama. Lucy je dobila podršku i Clooney, međunarodne odvjetnice za ljudska prava.

"Žene prirodno rade u kolektivima"

Obama, Clooney i Gates su posjetile Malavi i Južnu Afriku kako bi pojačale rad lokalnih organizacija koje se usredotočuju na pitanje dječjih brakova te upoznale djevojke i žene čiji su životi pogođeni. Girls Opportunity Alliance, Obamina organizacija usmjerena na obrazovanje, već je otkrila da djevojke diljem svijeta napuštaju školu zbog trudnoće i tinejdžerskog braka. 

Clooney je radila na tome da djevojke u ruralnim zajednicama budu svjesne svojih prava, a mnogi projekti French Gates bili su usmjereni na poboljšanje zdravstvene zaštite - uključujući liječenje djevojčica koje su imale komplikacije nakon poroda u mladoj dobi.

French Gates je poručila kako je odluka o suradnji strateška i da će ih njihova preklapajuća područja stručnosti učiniti učinkovitijima. "Žene, mislim, prirodno rade u kolektivima. Razgovarala sam s brojnim ženama koje su starije od mene i koje su uspjele biti izvršne direktorice ili financijske direktorice u svojoj tvrtki", kazala je. 

"I postoji izvjesno žaljenje što to nisu učinile u dogovoru s drugim ženama. Nisu povukle druge žene gore i zajedno s njima. Generacija koje smo bile dio - Michelle i ja smo u biti iste dobi - željele smo sve povući za sobom", dodala je. 

Dječji brakovi nisu problem samo globalnog juga

Prema podacima Unicefa, danas je živo 650 milijuna djevojaka i žena koje su se udale mlađe od 18 godina, a trenutno se više od 12 milijuna djevojaka godišnje udaje na legalnim i tradicionalnim ceremonijama diljem svijeta.

Južna Azija i podsaharska Afrika imaju najviše stope na globalnoj razini, ali to nije problem samo na globalnom jugu. Pet država u SAD-u nema minimalnu dob za stupanje u brak sve dok roditelji pristanu.

Neke zemlje, poput Malavija, imaju progresivne zakone koji zabranjuju brak mlađima od 18 godina, iako se one često susreću s dugogodišnjim kulturološkim preprekama. Jučer, nakon posjeta tri aktivistice, predsjednik Lazarus Chakwera najavio je daljnje financiranje nacionalne strategije za okončanje dječjih brakova. Do sada je bilo vrlo malo kaznenih progona.

Pročitajte više