Obama pokreće istragu o zataškanom masakru u Afganistanu

MASOVNE egzekucije najmanje tisuću talibana na početku američke invazije na Afganistan 2001., čiju je istragu Busheva administracija opstruirala, pokušat će se rasvijetliti u režiji Baracka Obame.

"Informacije o tome da istraga nije valjano provedena, došle su do mene nedavno", rekao je Obama ekskluzivno CNN-ovom novinaru za vrijeme svog posjeta Gani.

"Rekao sam svom timu za nacionalnu sigurnost da doznaju sve činjenice vezane uz taj događaj te da ćemo onda odlučiti kako pristupiti problemu", kazao je Obama.

Za ubojstva znala i CIA-a?

Riječ je o najmanje tisuću likvidiranih talibanskih ratnih zarobljenika koji su se predali Abdulu Rashidu Dostumu, prononsiranom ratnom vođi afganistanske vojske koji se borio protiv talibana, a koji je uživao svekoliko potporu SAD-a, odnosno CIA-e.

Optužbe protiv njega su isplivale na površinu još 2002., nakon iscrpnog izvješća UN-a, u kojemu se navodi da su talibanski zarobljenici ubijani u velikim kamionima koji su ih prevozili sa sjevera zemlje u zatvor Sheberghan na zapadu. Tijela su potom zakopana u masovnoj grobnici nedaleko od mjesta Dasht-e-Leili,  što mogu potvrditi i svjedoci.

"U ratu postoje odgovornosti"

Prema pisanju New York Timesa, Busheva je administracija kočila napore nekih da se istraga oko ubojstava sprovede. Obama je na to rekao:

"Gledajte, svaka nacija ima odgovornosti pa i u ratu. Ako su se kršili ratni zakoni u Afganistanu, onda mi o tome moramo znati."

Pročitajte više