Obama se povlači po pitanju zdravstvene reforme



AMERIČKI predsjednik Barack Obama naznačio je da je spreman podržati donošenje ublaženog zakona o zdravstvenoj reformi i tako žrtvovati svoju najvažniju unutarnjepolitičku inicijativu dan nakon što je vašingtonski život postao puno zanimljiviji.

Demokrati su u Senatu izgubili kvalificiranu većinu nakon pobjede republikanca Scotta Browna u saveznoj državi Massachusetts, a to znači da u tom domu Kongresa gotovo sigurno neće moći izglasati integralni zakon o zdravstvenoj reformi. Jedan savjetnik rekao je da su ljudi trenutačno "histerični". Cijeli niz ideja kako zaobići problem nije naišao ne plodno tlo.

Pristaje na povlačenje

U intervjuu za ABC Obama je rekao da bi podržao ideju ublažavanja zakona radi njegovog spašavanja. "Moj bi savjet bio da pokušamo brzo postići kompromis oko onih elemenata u paketu reformi oko kojih se svi slažu", rekao je. Direktor komunikacija za Bijelu kuću Dan Pfeiffer rekao je kako bi Obama ipak volio da Kongres donese cijeli paket i da nije odustao od te opcije.

Ublaženi zakon zabranjivao bi osiguravajućim kućama da odbijaju ljude zbog prijašnjih bolesti ili da im zbog toga dižu rate, ali vjerojatno bi morao odustati od obveze da svima nabave zdravstveno osiguranje. Bez te obveze vlada više ne bi bila obvezna nalaziti novac za subvencioniranje programa zdravstvenog osiguranja i stoga ne bi bilo potrebe za velikim dizanjem poreza.

Brown mora biti dio procesa

"Glasači u Massachusettsu rekli su svoje. Brown mora biti dio procesa", rekao je Obama o novom senatoru. Demokrati u Senatu rekli su da neće povlačiti nove poteze dok Brown ne položi prisegu.

Obama je tijekom intervjua naveo popularne dijelove zakonskog prijedloga, ali je izostavio centralnu točku – pokrivanje što je moguće većeg broja Amerikanaca zdravstvenim osiguranjem. Prema posljednjem popisu stanovništva, 47 milijuna Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje iako se o točnosti toga broja debatira. Bilo kako bilo, upravo je ta stavka zdravstvene reforme najskuplja, u sljedećih 10 godina koštala bi oko bilijun dolara, i upravo je zbog toga najkontroverznija.

Pročitajte više