Obama se rasplakao usred govora o djeci žrtvama oružja

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama danas je u emotivnom govoru pozvao na prekid nasilja prouzročenog vatrenim oružjem, piše CNN.

Obamu je predstavio Mark Barden, čiji je sin ubijen u masakru u jednoj osnovnoj školi u Connecticutu 2012. godine. Obama se pri kraju svog govora prisjetio i tog događaja.

"Svaki put se razbjesnim kad se sjetim te djece", rekao je Obama i napravio pauzu kako bi obrisao suze.

"To se događa svaki dan na ulicama Chicaga", nastavio je Obama spomenivši grad u kojem je počeo političku karijeru.

Bijela kuća uvodi nova ograničenja i provjere za kupce kojima bi otežala nabavku oružja.

Obama je napao republikance koji se protive mjerama kao što je povećanje provjera kod kupnje oružja, a Amerikance je pozvao da ih kazne na izborima. Obama je odgovorio i onima koji smatraju da povećane mjere nisu dovoljne da se kriminalce spriječi da dođu do oružja.

"Znamo da ne možemo zaustaviti svako nasilje, svaki čin zla u svijetu. Ipak, možda možemo pokušati zaustaviti jedan čin zla i nasilja", rekao je.

Oštar je bio i prema lobiju koji podržava nošenje oružja, pogotovo Nacionalnoj udruzi za vatreno oružje (NRA) , dodavši kako njegove akcije nisu "zavjera da se svima oduzme oružje".

"Vjerujem u drugi amandman koji garantira pravo na oružje. Bez obzira koliko neki okretali moje riječi, to je naš ustavni zakon. Znam ponešto o tome. Ipak, jednako tako vjerujem da možemo smanjiti nasilje vatrenim oružjem u skladu s drugim amandmanom", rekao je Obama dodavši u govoru kako je Kongres SAD-a taj koji treba također djelovati.

Republikanci protiv Obaminih ideja

Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Paul Ryan, odmah je kritizirao te planove.


"Umjesto da se fokusira na kriminalce i teroriste, on se fokusira na građane koji najviše poštuju zakone. Njegove riječi i djela oblik su zastrašivanja koje potkopava slobodu", rekao je.

Obamin plan da veći broj prodavača oružja mora imati dozvolu nepotreban je jer oni koji od toga žive već moraju imati dozvole po postojećem zakonu, istaknuo je.

Oglasio se i NRA lobi, ocijenivši da su ti prijedlozi "zreli za zloporabu" vlade, obećavajući da će se i dalje boriti za zaštitu ustavnog prava na posjedovanje oružja.

"Američki narod ne treba nove emocionalne i snishodljive prodike koje nisu utemeljene na činjenicama", rekao je Chris Cox, izvršni direktor NRA-ova Instituta za zakonodavno djelovanje.

 

Pročitajte više