Obama smiruje verbalni rat između SAD-a i Izraela

AMERIČKI predsjednik Barack Obama je opovrgnuo navode da će doći do pogoršanja odnosa SAD-a i Izraela zbog gradnje izraelskih naselja na palestinskom teritoriju.

"Između prijatelja uvijek dođe do nesuglasica", kazao je Obama i time pokušao smiriti verbalni rat koji se vodi između Izraela i SAD-a. Naime, jedan od glavnih savjetnika američkog predsjednika je oštro napao Izrael zbog plana izgradnje 1.600 novih domova u Jeruzalemu.

Obama je kazao da izraelski plan nije dobra odluka te da neće dovesti do mirovnog dogovora između Palestinaca i Izraelaca. "Izrael je jedan od naših najbližih saveznika, među nama postoji veza koja se nikad neće prekinuti", kazao je Obama.

S druge strane, Hagai Ben-Artzi je Obamu prozvao antisemitom jer "Obama ne voli ni izraelskog premijera, ni izraelski narod". Od te izjave se premijer Netanjahu ogradio tvrdeći da poštuje savez između SAD i Izreala.

Izrael "gradi na svome"

Izrael je nacrte za gradnju novih naselja na palestinskom području u sjevernom Jeruzalemu objavio nekoliko dana nakon što je ondje boravio američki potpredsjednik Joe Biden i tek nekoliko dana nakon što je postignut dogovor između palestinske i izraelske strane o nastavku pregovora. Palestinci su nedugo nakon objave nacrta najavili da pregovora neće biti ukoliko odmah ne dođe do obustave gradnje.

Izrael je u studenome prošle godine, pod snažnim pritiskom SAD-a, objavio desetomjesečnu obustavu gradnje naselja na palestinskoj strani Jeruzalema. Budući da Izraelci taj dio grada smatraju svojim, prema njihovom mišljenju "gradnjom nikoga ne ugrožavaju". U stanovima na Zapadnoj obali i u sjevernome Jeruzalemu, koje Izrael gradi od 1967. godine, živi gotovo 500.000 Židova. Prema međunarodnom pravu, njihovi stanovi su nezakoniti, ali se Izrael s time ne slaže.

Pročitajte više