Obamin odgovor: Vršit ćemo pritisak na Kinu

AMERIČKI predsjednik Barack Obama obećao je da će krenuti sa strožom politikom prema Kini do god ne otvori svoje tržište i dok ne bude počela trgovati sa SAD-om. Odnos Kine i SAD-a sve je napetiji nakon što se SAD odlučio na prodaju oružja Tajvanu. Napetosti između država se povećavaju i mogućim sastankom Obame i Dalaj Lame.

Obama je kazao da će vršiti pritisak na Kinu i na druge zemlje kako bi se držale sklopljenih dogovora o međunarodnom trgovanju. Dodao je kako bi zatvaranje američkog tržišta pred kineskim bila velika pogreška. "Vršiti ćemo pritisak na Kinu i na druge države da otvore svoje tržište kao što smo i mi svoje. Naša budućnost je vezana na sposobnost da proizvode prodajemo cijelom svijetu i Kina je jedan od naših najvećih tržišta", kazao je Obama.

Obama je dodao da Amerika treba pratiti politiku na svjetskom deviznom tržištu da ne bi došlo do toga da pojedine zemlje daju sebi nepoštenu trgovinsku prednost kroz devalvaciju svojih nacionalnih valuta s tim da umjetno dižu cijene uvoznih proizvoda, a snižavaju cijene domaćih.

Pročitajte više