Obavještajci: Brodovi ruske mornarice viđeni na mjestu sabotaže Sjevernog toka

Foto: Profimedia

EUROPSKI sigurnosni dužnosnici su u ponedjeljak i utorak vidjeli brodove ruske mornarice u blizini curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok koje su vrlo vjerojatno uzrokovale podvodne eksplozije, rekli su za CNN dva zapadna obavještajca i još jedan izvor upoznat s materijom.

Nejasno je jesu li ruski brodovi imali ikakve veze s eksplozijama, rekli su CNN-ovi izvori, ali svakako se radi o jednom od mnogih faktora koje će istražitelji vjerojatne sabotaže Sjevernog toka uzeti u obzir.

Prošlog tjedna viđene i ruske podmornice

Prošlog tjedna su nedaleko od istog područja viđene i ruske podmornice, rekao je jedan od obavještajaca s kojima je razgovarao CNN.

 

Nekoliko dana nakon što su eksplozije, po svemu sudeći, uzrokovale tri odvojena i simultana curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, tri američka dužnosnika rekla su za CNN da SAD i dalje nema detaljno objašnjenje onog što se dogodilo.

Jedan časnik danske vojske rekao je da brodovi ruske ratne mornarice rutinski plove tim područjem. Naglasio je da prisutnost ruskih brodova ne znači nužno da Rusija stoji iza sabotaže Sjevernog toka.

Sumnja na Rusiju

"Vidimo ih svakog tjedna. Ruska aktivnost na Baltiku porasla je posljednjih godina. Često testiraju našu sposobnost da ih vidimo, kako na moru tako i u zraku", rekao je danski časnik.

No, činjenica da su ruski brodovi viđeni na mjestu sabotaže baca sumnju na Rusiju, koja je dosad privukla najviše pažnje europskih i američkih dužnosnika kao jedini akter u regiji koji ima sposobnost, ali i motiv za namjerno oštećenje plinovoda, navodi CNN.

Incident istražuju i Danska i Švedska, ali inspekcija lokacije curenja plina još uvijek se čeka, a nikakvih detalja o tome što je moglo uzrokovati eksplozije i dalje nema. Jedan europski dužnosnik rekao je da danska vlada procjenjuje situacije te bi mogla proći dva tjedna do početka prave istrage s obzirom na činjenicu da pritisak u cijevima plinovoda otežava pristup lokaciji. Drugi izvor upoznat sa situacijom kaže da bi istraga mogla početi ove nedjelje.

Pročitajte više