Obavještajci: Ruski špijun pokušao dobiti pripravništvo na sudu za ratne zločine

Ilustracija: EPA

RUSKI špijun pokušao je dobiti pripravništvo na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu uz pomoć lažnog identiteta, priopćile su nizozemske obavještajne službe. Špijun je desetljećima radio na svom lažnom identitetu i predstavljao se kao državljanin Brazila.

Sergej Vladimirovič Čerkasov (36), optužen da je agent ruske vojne obavještajne službe GRU, otišao je u Nizozemsku u travnju misleći da će iznutra dobiti pristup informacijama suda za ratne zločine. Koristio je lažni identitet i predstavljao se kao 33-godišnji Brazilac Viktor Muller Ferreira.

Čerkasova su već ranije otkrili zapadni obavještajci. Kada je stigao u Nizozemsku, zadržali su ga službenici za imigraciju te je vraćen u Brazil. U vrijeme kada je špijun došao u Nizozemsku, ICC je počeo istraživati ratne zločine u Ukrajini. Da je Čerkasov uspio u svom naumu, dobio bi pristup mailu suda i mogao bi kopirati, mijenjati ili uništiti dokumente i dokaze, piše Guardian.

Šef nizozemske obavještajne agencije: Rusi pokušavaju dobiti nezakonit pristup informacijama unutar ICC-a

Zapad strahuje da je ukrajinska kriza potaknula GRU i druge ruske agencije da se nepromišljeno ponašaju u svojim špijunskim akcijama.

"To nam pokazuje što Rusi smjeraju, pokušavaju dobiti nezakonit pristup informacijama unutar ICC-a. Ovo kvalificiramo kao prijetnju visoke razine", rekao je Erik Erik Akerboom, glavni ravnatelj nizozemske obavještajne agencije.

ICC nudi 200 praksi godišnje za studente i diplomante u područjima kao što su pravo i socijalna psihologija. Glasnogovornica suda rekla je da su zahvalni na potpori nizozemskih vlasti. "ICC ove prijetnje shvaća vrlo ozbiljno", dodala je.

Nizozemci kažu da Čerkasova sada čekaju sudski postupci u Brazilu. Brazilske vlasti još nisu komentirale slučaj.

Pročitajte više