UHLJEBISTAN

Obersnel Letu 3 i Urbanu iznajmljuje gradske stanove za 13,79 kuna po kvadratu

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/FaH,Index

VIŠE riječkih umjetnika, među kojima su široj javnosti najpoznatiji Damir Urban te Zoran Prodanović i Damir Martinović iz Leta 3, u najmu ima stanove u gradskom vlasništvu koje su kao "zaslužni građani" dobili po vrlo povoljnim uvjetima. Problematično je to što se radi o ljudima koji su poznati umjetnici, često s natprosječnim prihodima, pa je pitanje zašto bi im se javnim resursima osiguravalo stanovanje.

O stanovima po smiješnoj cijeni osobno odlučuje SDP-ov gradonačelnik

No takva je praksa potpuno legalna jer je Odlukom o najmu stanova Grada Rijeke propisano da gradske stanove mogu dobiti osobe "čiji su priznati rezultati značajni za grad" i ako se ocijeni da će "svojim radom doprinijeti razvoju grada". Stanovi se dodjeljuju odlukom gradonačelnika. Vojko Obersnel, dugogodišnji gradonačelnik Rijeke, može godišnje dodijeliti najviše 10 stanova.

Zašto je to problematično?

Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa, smatra da se radi o štetnoj praksi koja na neki način umjetnicima oduzima slobodu jer ovise o lokalnim vlastodršcima.

“Zaslužne propagandiste nagrađuju stanovima koje su platili porezni obveznici. Taj incestuozni odnos lokalne uprave s umjetnicima ili medijima je skroz pogrešan jer tako se potkupljuje cijela jedna kasta ljudi. Kao što bi mediji trebali biti nezavisni, tako bi i umjetnici trebali biti nezavisni od lokalnih vlastodržaca jer inače postoji sumnja da će vrlo teško govoriti sasvim slobodno o stvarima koje im se ne sviđaju, ako im egzistencija ovisi o ljudima na vlasti”, kaže Huić.

Kako su nam odgovorili iz riječke gradske uprave, od 1993. godine do danas, osobama s područja kulture dodijeljeno je 39 stanova.



Stan od 70 kvadrata za manje od tisuću kuna mjesečno

Najamnine koje “zaslužni” plaćaju su daleko ispod tržišne cijene, kao da se radi o socijalnim slučajevima, a ne o poznatim umjetnicima, pa je tako cijena najma 13,79 kuna po četvornom metru.  

“Za korištenje stanova dodijeljenih temeljem navedene odredbe plaća se najamnina u visini koju plaćaju svi najmoprimci stanova Grada Rijeke s kojima su sklopljeni ugovori o najmu stanova sa slobodno ugovorenom najamninom. Visina najamnine  za stan iznosi 13,79 kn/m2, a utvrđena je Zaključkom o utvrđivanju visine slobodno ugovorene najamnine („Službene novine Grada Rijeke“ broj 22/19). Uz najamninu, najmoprimci su u obvezi podmirivati i sve ostale troškove stanovanja (primjerice voda, plin, čistoća, komunalna naknada  i dr.)”, stoji u odgovoru Grada Rijeke na Indexov upit.

Prema toj cijeni, mjesečna najamnina za stan od 70 četvornih metara iznosila bi oko 965 kuna. Za usporedbu, najam stanova te veličine, ovisno o lokaciji i uređenosti, kreće se od 2500 kuna naviše.


Stanovi se dodjeljuju na 15 godina uz mogućnost produljenja

“Stanovi se dodjeljuju u najam na rok do obavljanja poslova/dužnosti zbog kojih su dodijeljeni, odnosno na određeno vremensko razdoblje a najduže na rok od 15 godina. Sukladno odredbama Odluke o najmu stanova ugovor o najmu stana može se po isteku trajanja ugovora obnoviti, pod uvjetom da je najmoprimac uredno ispunjavao sve obveze iz ugovora”, pojasnili su iz Grada Rijeke.
 
Iz Grada napominju da se po istom principu stanovi dodjeljuju i, primjerice, sveučilišnim profesorima, liječnicima i slično.

Kako je vidljivo iz popisa “kulturnjaka” koji trenutno koriste gradske stanove, uz već spomenute glazbenike, na listi je i veći broj zaposlenika HNK Ivana pl. Zajca te neki ljudi koji rade na projektu Rijeka EPK 2020. Ekipa iz Leta 3 očito je bliska Obersnelu pa je tako Zoran Prodanović bio "meštar parade" na otvaranju Europske prijestolnice kulture prije nekoliko tjedana.


Popis najmoprimaca u riječkim gradskim stanovima koji rade na području kulture:
dr. sc. Jadran Zalokar, djelatnik Sveučilišne knjižnice Rijeka, 
Dalibor Laginja, slikar i scenograf u HNK Ivana pl. Zajca,

Almira Štifanić-Meštrović, glumica-lutkar u Kazalištu lutaka Rijeka,
Denis Brižić, glumac HNK drame HNK Ivana pl. Zajca, 
Darko Domijan, zamjenik vođe viola u HNK I.pl. Zajca,
Diana Rosandić, književnica iz Rijeke,
Alen Liverić, član Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca,
Sergej Kiselev, član Opere HNK Ivana pl. Zajca,
Zoran Prodanović, riječki glazbenik,
Damir Urban, riječki rock umjetnik,
Vesna Rožman-Postić, akademska kiparica, članica Hrvatske zajednice, samostalnih umjetnika i Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske, 
Diana Grgurić, diplomirani muzikolog i glazbeni publicist,
Tanja Smoje, glumica Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, 
Anastazija Balaž Lečić glumica Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, 
Jelena Lopatić, glumica Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci,
Slaven Tolj, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti,
Suk Aleš, Vanjski suradnik na kolegijima Računalna grafika-animacija i Web design Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci,
Jasmin Mekić, glumac Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca,
Iva Grego, za potrebe smještaja zaposlenice u TD Rijeka 2020.d.o.o. za trajanja projekta Rijeka 2020.,
Branka Cvjetičanin, za potrebe smještaja zaposlenice u TD Rijeka 2020.d.o.o. za trajanja projekta Rijeka 2020.,
Maša Kolar, HNK Ivana pl. Zajca, ravnateljica hrvatske drame,
Lena Koter, za potrebe smještaja zaposlenice u TD Rijeka 2020 d.o.o. za trajanja projekta Rijeka 2020.,
Renata Carola Gatica, HNK Ivana pl. Zajca,
Aljaž Farasin, solist opere HNK Ivana pl. Zajca,
Damir Martinović, glazbeni umjetnik.

Pročitajte više