Obični građani će se cijepiti tek od proljeća. Stariji će se cijepiti AstraZenecom

Foto Pixsell

EPIDEMIOLOGINJA HZJZ-a Iva Pem Novosel u Dnevniku N1 je kazala kako početak cijepljenja svih dobnih skupina protiv koronavirusa možemo očekivati početkom proljeća.

Čekanje na cjepivo ovisi o dinamici isporuke, rekla je Iva Pem Novosel.

"Savjetujem svima da se cijepe ako imaju priliku, da ne čekaju. Sva cjepiva, pa i AstraZeneca – ako ima nešto niži učinak od druga dva, u zaštiti teških oblika bolesti i onih koji završavaju smrtnim ishodom djeluju. Sva cjepiva štite od njih. To je najvažnije što trebamo postići", kaže Iva Pem Novosel.

Učinkovitost prve doze je zadovoljavajuća, a zaštita se postiže nakon tri tjedna, dodala je.

"Teško mi je reći kada će završiti cijepljenje, znamo koliko imamo ljudi starije dobi, no ne znamo koliko će ih se cijepiti. Ipak, svakodnevno raste broj onih koji se žele cijepiti. To je dobro i za zaštitu pojedinca, a i za zaštitu zajednice. Time ćemo brže doći do kolektivnog imuniteta", kazala je epidemiologinja.

Sada se cijepe osobe iznad 65 godina, potom slijede osobe s kroničnim bolestima, jer su svi članovi rizične skupine koje mogu dobiti teški oblik bolesti s komplikacijama. Potom, ako dinamika isporuke bude adekvatna, mogu se i drugi građani cijepiti početkom proljeća, rekla je.

Hoće li EMA odobriti rusko cjepivo?

"Vrlo moguće, taj je proces već započeo, pa je vjerojatno da će se i to dogoditi. Mislim da ćemo brzo dobiti sljedeća cjepiva i da ćemo biti u boljoj situaciji i imati mogućnost izbora", kazala je Pem Novosel.

Srbija najavljuje mogućnost proizvodnje Sputnjika. Može li se nešto slično očekivati i u Hrvatskoj?

"To bi bilo idealno kada bi se moglo sprovesti pa bi o tome stručnjake iz Imunološkog trebalo pitati", rekla je.

"Suosjećamo s poduzetnicima, ali epidemija nije ni blizu kraja"

Kad je riječ o mjerama, rekla je kako joj je žao što dio poduzetnika trpi veliku štetu, ali je rekla i da epidemija nije ni blizu kraja. 

"Suosjećamo s njima. Ipak, moramo podsjetiti da još epidemija nije niti blizu kraja, uz sve naše pozitivne i optimistične želje. Procjepljivanje je u početnoj fazi, sada imamo oko dva posto procijepljenih u populaciji, a poželjno je 50 posto populacije cijepiti", rekla je epidemiologinja.

Kazala je i kako je moguće da se prišuljao i novi soj, ali da ih tješi što su brojke zadovoljavajuće.

"No kada bi malo popustili i kada bi došlo do unosa novog soja, opet bi bilo problema. Svako otvaranje, primjerice teretana i terasa kafića, i dalje bi značilo da se treba držati određenih mjera. Mjere svugdje i u svakoj prilici trebaju poštivati", kazala je Iva Pem Novosel.

O cjepivu je večeras govorila i doktorica Jelena Krajačić Bucić iz Hrvatske agencije za lijekove. Ona je gostujući u RTL-u Danas komentirala i neodgovorena pitanja o Astrazenecinom cjepivu koje je danas u velikim količinama stiglo u Hrvatsku, a u ponedjeljak kreće cijepljenje njime. 

Jesmo li pogriješili s Astrazenecinim cjepivom?

''Svaka zemlja članica EU-a, s obzirom da je cjepivo odobreno od Europske agencije za lijekove i vrijedi za sve članice Europske unije može prema svojim nacionalnim smjernicama odobriti način primjene cjepiva. Međutim, kako je propisano u informacijama o lijeku, cjepivo protiv bolesti covid-19 Astrazenece, ono je propisano za primjenu u osoba iznad 18 godina, dakle, gornja granica nije definirana. To samo govori u prilog tome da je temeljem kliničkih ispitivanja koja su provedena cjepivo sigurno i djelotvorno u svim dobnim skupinama iako se u ovom trenutku ne mogu precizno dati podaci o nekim dobnim skupinama s obzirom na to da nisu u dovoljnom broju uključene u klinička ispitivanja'', rekla je Bucić.

S obzirom na to da je Hrvatska najviše naručila tog cjepiva, na pitanje jesmo li pogrešno procijenili, Bucić odgovara: "Preduvjet za nabavku svakog od ovih cjepiva je naravno dobivanje odobrenja od Europske agencije za lijekove. Stoga svako cjepivo koje je odobreno, ono ima siguran profil primjene, a naravno i djelotvornosti i bilo koje cjepivo koje se primjenjuje ono ima jednak profil sigurnosti, a što se tiče djelotvornosti, to se i dalje za svako od tih cjepiva u produženim vremenskim periodima ispitivanja dostavljaju dodatni podaci, zato je i dano uvjetno odobrenje za stavljanje u promet, odnosno registraciju i ti podaci se kontinuirano prikupljaju i dosada sve prikupljeno samo potvrđuje ono što je i odobreno."

Sva cjepiva, kaže Bucić, nisu zamjenjiva i teško ih je uspoređivati. ''S obzirom na to da su prošla različit način i uvjete ispitivanja, međutim, samim time što su ona odobrena, ona su jednako sigurna i djelotvorna i izbor ovisi isključivo o njihovom sastavu u smislu mogu li izazvati alergijske reakcije na bilo koji od pomoćnih sastojaka koji su različiti za svako cjepivo. Prema tome na liječniku, obiteljskom ili onom koji će primjenjivati cjepivo je da odluči u razgovoru s primateljem cjepiva postoje li neke kontraindikacije cjepiva'', rekla je Bucić.

Rusko cjepivo

Rusko cjepivo će, kaže Bucić, ako proizvođač preda zahtjev za odobravanjem Europskoj agenciji, biti prihvaćeno i u tom smislu će se provesti postupna ocjena kao i za dosada odobrena cjepiva. "Koliko mi raspolažemo s informacijama, tražen je savjet od Europske agencije i provedene su konzultacije o načinu odobrenja tog cjepiva. Trenutno nisu predali zahtjev za odobrenje", zaključila je Bucić.

Pročitajte više