Obilježava se treća godišnjice kornatske tragedije, država zaboravila na Franu Lučića

Foto: Nikša Stipaničev (Cropix)

OVIH dana obilježava se treća obljetnica pogibije dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog u požaru na Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. godine.

U Vodicama se i ove godine održava vatrogasni Mimohod sjećanja u kojem sudjeluju gotovo sve hrvatske vatrogasne postrojbe. Uoči mimohoda na rivi u Vodicama je podignut kameni križ koji su u tehnici suhozida izgradili vodički vatrogasci i članovi paške udruge Suhozid.

Križem na rivi Vodičani odaju počast stradalim vatrogascima, ali i dugogodišnjem tajniku mjesnoga DVD-a Gordanu Alfirevu, koji je nakon kornatske tragedije počinio samoubojstvo. Križ će za nekoliko dana biti premješten pred Vatrogasni dom, izvještava HTV.

U spomen na tragičan događaj Toni Eterović i Branko Slivar su napisali pjesmu koju izvode klapa Kampanel i Čedo Martinić.

Zaboravljeni Frane Lučić

Tešku vatrogasnu nesreću preživio je tek Frane Lučić, koji ni tri godine nakon požara ne namjerava otići na Kornate. Kako je rekao Slobodnoj Dalmaciji, ne vjeruje da su vatrogasci stradali zbog eruptivnog požara.

"Želim istinu više od svega, ne želim da se išta zataška. Svi mi imamo pravo znati što se zaista dogodilo i zašto su moji prijatelji izgubili život, a ja dobio ovakve opekline. Tri godine je prošlo od toga, a još ništa nije zaključeno i nitko za tragediju nije odgovarao. Strah me da se ne zaboravi što nam se na Kornatima dogodilo, a zaborav je najteži", rekao je Frane čija se obitelj u Tisnome suočila s optužbama da nekoga štite i ne žele da se sazna istina.

Sumnja je pala nakon što je pukovnik Nediljko Pušić iznio teoriju da se na Kornatima nije dogodio eruptivni požar, nego da je došlo do detoniranja rasutog eksplozivnog punjenja od jedne ili dvije odbačene bombe s NATO-ovog zrakoplova nakon kosovske krize iz 1999. godine.

Frane ne želi posjetiti Kornate jer ga za to mjesto vežu bolna sjećanja na smrt prijatelja i agoniju u kojoj su teško ozlijeđeni vatrogasci čekali pomoć koja je došla tek nakon nekoliko sati.

Izbačen iz komisije za spomenik

Kako piše Slobodna, Franu je posebno pogodila činjenica da su ga vodeći političari, ali i vlast, u neku ruku zaboravili.

"Ma ne zovu ni na obljetnicu Kornata. Ali valjda to tako mora biti. Imaju zasigurno puno važnijeg posla od brige za Franu Lučića. Od toga me još više boli činjenica da su me izbacili iz komisije za spomenik na Kornatima. Kada je ta komisija osnovana, imenovali su me njezinim članom. No, prošle godine, negdje u rujnu, imenovana je nova komisija za spomenik i tada su me telefonski obavijestili da više nisam njezin član", ispričao je Lučić koji je uz brojne terapije i operacije uspio diplomirati na splitskom FESB-u te namjerava nastaviti školovanje.
 

Pročitajte više