Obilježen dan palijativne skrbi, svaki četvrti krevet nalazi se u jednoj županiji

Foto: Shutterstock

U povodu prvog Nacionalnog dana palijativne skrbi danas je u Novom Marofu održan Simpozij palijativne skrbi, prilikom čega je istaknuto kako se svaki četvrti krevet za palijativnu skrb nalazi upravo na području Varaždinske županije.

Simpozij je simbolično održan u Novome Marofu, gdje je 11. svibnja 2012. s radom započeo prvi Odjel palijativne skrbi u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof, danas Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin.

Kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Simpozij je otvorila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, koja je istaknula kako se Nacionalnim danom palijativne skrbi želi građanima približiti palijativna medicina. "To je naša dužnost, pravo i obaveza jer palijativni pacijenti su multidisciplinarni pacijenti o kojima ne skrbe samo liječnici. To je kompleksna situacija i mi želimo sve uključiti u taj odgovor za palijativnog pacijenta", rekla je Grba-Bujević.

Varaždinski župan Anđelko Stričak kazao je kako je na razini države s 30. lipnja 2023. u sklopu bolničke skrbi 29 bolničkih ustanova ugovorilo 363 palijativna kreveta, od čega ih je najviše ugovorila Opća bolnica Varaždin, njih 89, odnosno svaki četvrti krevet palijativne skrbi nalazi se na području Varaždinske županije.

Porast broja korisnika palijativne skrbi

"Ciljevi obilježavanja Nacionalnog dana palijativne skrbi su dati dodatnu važnost toj vrsti skrbi te osvješćivanje cjelokupne zajednice da se više pažnje posveti palijativnoj skrbi i angažiranju oko palijativnih bolesnika i njihovih obitelji", izjavio je Stričak uoči otvaranja Simpozija.

Simpoziju je prisustvovala i načelnica Sektora za bolničku zdravstvenu zaštitu i kvalitetu zdravstvene zaštite pri Ministarstvu zdravstva Anita Milas-Anzić. "Svi smo svjesni da starenjem populacije dolazi i do porasta broja kroničnih nezaraznih bolesti, u koje se ubrajaju i onkološke bolesti, i time se povećava potreba za dugotrajnim liječenjem i palijativnom skrbi koja možda u prošlosti nije bila u tom opsegu. Mi moramo prilagoditi bolničke kapacitete tome", rekla je Milas-Anzić.

Osim u Novom Marofu, Nacionalni dan palijativne skrbi obilježen je i u Zagrebu, na Trgu Petra Preradovića, prilikom čega su građani imali priliku doznati što je palijativna skrb, kao i više o mobilnim palijativnim timovima i hospiciju.

U Zagrebu su svojim dolaskom podršku pružili brojni građani i osobe iz struke, među njima i Jasna Tucak, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti Grada Zagreba, Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Gordana Miškulin, sindikalna povjerenica podružnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, i Dunja Skoko Poljak, načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva.

Pročitajte više