Obilježena 1. obljetnica smrti Kardinala Kuharića

U ORGANIZACIJI Nadbiskupskog duhovnog stola i Glasa koncila večeras je u Dječačkom sjemeništu na Šalati obilježena prva obljetnica smrti kardinala Franje Kuharića (1919.2002.).

Tom prigodom predstavljene su četiri Kardinalove knjige meditacija: ´Vjeruješ li ovo?´, ´Zakon života i slobode´, ´Božja remek-djela´ i ´S Bogom lice u lice´.

U tim knjigama, koje je objavio Glas koncila, objelodanjene su kardinalove misli i meditacije što ih je izgovorio na Hrvatskom radiju, odnosno Radio Sljemenu, u razdoblju od 1977. pa do smrti u ožujku 2002. godine.

U tim meditacijama kardinal Kuharić govorio je o čovjeku kao etičkom biću koje ima vlastitu slobodu, a ona se sastoji u tome da se odluči hoće li biti za ili protiv Boga. U njima se Kuharić često vraćao i moralnim problemima današnjeg čovjeka, govorio i pisao o nadnaravnim krepostima, o sakramentima, a najveći dio bio je posvećen molitvi, odnosno kardinalovo viđenje odnosa čovjeka prema čovjeku, odnosno čovjeka prema Bogu.

Završni dio posvećen je Kuharićevoj oporuci u kojoj na vrlo jednostavan način govori o prelasku u vječnost i pobjedi Isusa Krista.

Također je večeras predstavljena knjiga reportaža o Kuharićevim susretima s iseljenim Hrvatima. Mons. Vladimir Stanković, dugogodišnji ravnatelj Hrvatske inozemne pastve, podsjetio je kako se kardinal Kuharić u teškim vremenima za Hrvatsku, hrvatski narod i njegove vjernike zalagao za jedinstvo domovine i iseljene Hrvatske.

U sklopu ove večeri predstavljena je spomen medalja ´Kardinal Franjo Kuharić´, rad akademskog kipara Damira Mataušića.

Prva obljetnica kardinalove smrti završena je projekcijom dokumentarnog filma u produkciji Hrvatske radio televizije i Glasa koncila pod nazivom ´Kardinal vjere, pravde i ljubavi´. On u 80 minuta donosi najvažnije događaje iz života kardinala Kuharića, koji je posljednjih 30 godina obilježio Crkvu u hrvatskom narodu.

Posebno je istaknuto da je za njegova vođenja Zagrebačkom nadbiskupijom Papa Ivan Pavao II prvi puta posjetio Hrvatsku 1994. godine.

Na dan smrti kardinala Kuharića u utorak, 11. ožujka, misu u zagrebačkog katedrali u 18 sati predvodit će mons. Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Pročitajte više