Obilježena 100. obljetnica zagrebačke Zvjezdarnice

ZVJEZDARNICA na Popovu tornju na zagrebačkom Gornjem gradu, koja je otvorena 5. prosinca 1903., prva je gradska zvjezdarnica u ovom dijelu Europe, a i danas, sto godina od utemeljenja, atraktivno je mjesto koje okuplja mnoštvo ljubitelja astronomije i prirodoslovlja.

Akademik Žarko Dadić, prvi predsjednik Hrvatskog astrološkog društva, rekao je da je njezin prvi upravitelj Oton Kučera od samih početaka želio ostvariti dva cilja: da ona bude mjesto istraživačkog i znanstvenog rada te da okuplja široko građanstvo i pružajući informacije popularizira astronomiju.

Plodno razdoblje popularizacije znanosti otpočelo je sredinom 20. stoljeća kada je Zvjezdarnica preko svojih esperantskih izdanja postala poznata diljem svijeta.

Kvalitetniji rad Zvjezdarnici omogućen je 60-ih godina prošlog stoljeća kada je nabavljen novi elektrificirani teleskop. Velik kulturološki doprinos Zvjezdarnice i Hrvatskog prirodoslovnog društva bila je nabava planetarija, 1963. godine, koji je darovan zagrebačkom Tehničkom muzeju, gdje je i danas u funkciji.

Sredinom 80-ih godina 20. stoljeća kompleks zgrada kojemu pripada Zvjezdarnica ekstenzivno se preuređuje. Godine 1992. postavljena je nova kupola, prostor suvremeno opremljen, a djelatnost modernizirana. I danas se u Zvjezdarnici okuplja mnoštvo ljubitelja astronomije i prirodoslovlja, potvrđujući svoj kulturološki doprinos životu Zagreba.

Povodom 100. obljetnice Zvjezdarnice predstavljena je monografija "Spomenica - Zvjezdarnice Zagreb 1903.-2003.", u kojoj je na 200 stranica dan prikaz astronomije od utemeljenja Zvjezdarnice do danas. Urednici su Tatjana Kren i Dragan Roša, a izdao ju je Zagrebački astronomski savez - Zvjezdarnica Zagreb.

Predstavit će se i ponovno objavljena knjiga Otona Kučere "Vrieme -Crtice iz meteorologije", u izdanju Hrvatskog meteorološkog društva i Naklade Stih. Ta je knjiga prvi put objavljena 1897., a svrstana je u ponajvažnije meteorološke knjige ikad objavljene u Hrvatskoj. U knjizi Kučera, veliki zaljubljenik u prirodne znanosti i tehniku, prvi put opisuje atmosferske procese, vrijeme i klimu na Zemlji, a sva ta znanja, uz manje nepreciznosti, vrijede i danas.

Otkrivena je i spomen-ploča donatorima utemeljenja Zvjezdarnice, a dodijelit će se i godišnje nagrade Zagrebačke zajednice tehničke kulture.

Pročitajte više