Obilježena 24. obljetnica pogibije prvih zrakoplovaca u Domovinskom ratu

Foto: Hina

KOMEMORATIVNIM skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Otoka kod Vinkovaca u srijedu je obilježena 24. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, kao i 27 hrvatskih branitelja i civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu.

Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su pri izvršenju borbenog zadatka u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak "CUB", oborila protuzračna obrana bivše JNA.

Hrvatski su zrakoplovci letjeli na 50 godina starom poljoprivrednom zrakoplovu "Antonov", a posljednji borbeni zadatak koji su obavili, rušenje mosta na rijeci Bosut kod Nijemaca na vinkovačkom području bio je u noći kada su i poginuli.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Velika srca

"Oni su pokazali kako se izgrađuje Hrvatska vojska. Na njihovom sustavu vrijednosti mi smo izgradili Hrvatsko ratno zrakoplovostvo, koje je u operaciji Oluja izvelo 250 borbenih letova, te Hrvatsku vojsku koja je u Oluji oslobodila Hrvatsku u samo četiri dana", poručio je načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić.

Lovrić je ustvrdio kako su upravo u Otoku i Bosutskoj bojišnici hrvatski braniteli zaustavili najmoćniju vojsku u Europi u ono vrijeme, pokazavši kako se voli i brani domovina.



Vijence i cvijeće su podno spomenika položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina poginulih branitelja, njihovi suborci te brojna izaslanstva među kojima i ono Grada Otoka te Vukovarsko-srijemske županije. "Iako su letjeli na zastarjelom zrakoplovu, naši poginuli zrakoplovci imali su veliko srce kojim su uspjeli obraniti ovaj dio naše Domovine. Te vrijednosti za koje su zalagali, a čija su bit ljubav prema domu i domovini, što godine prolaze sve više sjaje i ne gasnu se", kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, založivši se za svehrvatsko jedinstvo i izgradnju bolje Hrvatske.

Molitvu je predvodio vojni kapelan, fra Mato Vincetić. U otočkoj Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica.

Pročitajte više