Obilježena 95. obljetnica Zagrebačkog velesajma

ZAGREBAČKI je velesajam od osnutka kao Zagrebački zbor 1909. do danas sinonim rasta i uloge grada Zagreba, istaknuo je na današnjoj svečanosti proslave 95. obljetnice ZV-a direktor Davorin Spevec.

Na svečanosti, na kojoj je bio i predsjednik Stjepan Mesić, direktor ZV-a Spevec je ocijenio da je svijet sajmovanja pred stalnim izazovima, a pratiti ih i predvoditi u tome jedan je od glavnih ciljeva ZV-a.

Supostojanje sajmova i kongresa smjer je u kojem se treba razvijati ZV, istaknuo je Spevec i podsjetio na povezanost ZV-a s gradom Zagrebom. Ocijenio je ZV pomaže Zagrebu da bude prisutan u svjetskom gospodarstvu kao važna točka susreta te kako jačanje Sajma otvara grad novim idejama i svjetskim standardima.

"Zagrebački je velesajam pravo mjesto za iskorak prema Europi i svijetu, jer ima sve preduvjete za susret i doticaj. Ako globalizacija počinje kod kuće, ZV je zagrebačka i hrvatska pa i regionalna kuća. A kada to imamo, ZV postaje vratima ulaska Europe u regiju i obrnuto, izlaska regije u Europu", zaključio je Spevec.

Predsjednik Mesić je istaknuo kako je ZV najvažnija gospodarska smotra u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Svi hrvatski uspješni proizvodi, dodao je, predstavili su se upravo na ZV-u, stekavši i međunarodni ugled.

Izazovi su i danas brojni, kazao je i dodao kako na njih kao vlasnik treba odgovoriti grad Zagreb novom vizijom razvoja ZV-a. Mesić drži kako ZV mora dobiti posebno važno mjesto u novoj izvoznoj orijentaciji hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević na današnjoj je svečanosti direktoru ZV-a Davorinu Spevecu uručio priznanje za uspješnu suradnju ZV-a i HGK.

Pročitajte više