Obilježena godišnjica tragičnog masakra na sarajevskoj tržnici Markale

NA SARAJEVSKOJ tržnici Markale danas je prigodno obilježena 16. godišnjica tragičnog minobacačkog napada u kojem je život izgubilo 67 Sarajlija, prenose bosanskohercegovački mediji.

U eksploziji minobacačke granate, ispaljene 5. veljače 1994. godine sa srpskih položaja u okolici grada, na grupu ljudi koji su na Markalama stajali u redu za kruh, uz 67 poginulih, teško su ranjene još 142 osobe.

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen-obilježje podignuto na mjestu stradanja, građani Sarajeva, članovi obitelji poginulih i ranjenih, ali i brojne delegacije države, federacije, sarajevskog kantona i grada prisjetili su se jedne od najtežih tragedija koja se u proteklom ratu dogodila u tom gradu, ali i svih Sarajlija koji su poginuli tijekom opsade grada i ratnih operacija od 1992. do 1995. godine.

Osim obitelji poginulih, na komemoraciji su bili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva Haris Silajdžić i drugi najviši predstavnici političkog života BiH.

Za pogibiju civila na tržnici Markale na Haškom je sudu 2006. godine na doživotni zatvor osuđen samo Stanislav Galić, nekadašnji zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. On je osuđen zbog zločina počinjenih tijekom opsade Sarajeva, a između ostalog i za masakr na Markalama.

Pročitajte više