Obilježeno 40 godina dječjeg odjela vukovarske opće bolnice

U POVODU 40. obljetnice Dječjeg odjela vukovarske Opće bolnice u Pastoralnom centru "Sv. Bono" u Vukovaru danas je održan stručni sastanak o problemima u promicanju zdravlja djece.

Stručni sastanak priredili su Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, slavonsko-baranjski ogranak Hrvatskoga pedijatrijskog društva, vukovarska podružnica Hrvatskoga liječničkog zbora i vukovarska Opća bolnica.

O problemima u promicanju zdravlja djece govorili su ugledni hrvatski pedijatri - prof. dr. Josip Grgurić, prof. dr. Ljiljana Zergollern-Čupak, prof. dr. Željka Reiner-Banovac i prof. dr. Melita Nakić. U popodnevnu dijelu, kako je najavljeno, govorit će prof. dr. Vlado Oberiter, dr. Neda Striber, prof. dr. Duško Mardešić, dr. Jadranka Arambašić i dr. Igor Beretski.

Pozdravivši sudionike skupa, ravnateljica vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac istaknula je kako je Dječji odjel djelovao i u sklopu vukovarske Ratne bolnice u tijeku srpske agresije 1991. U tom je razdoblju, istaknula je, velik broj djece ostao u blokadi u Vukovaru te su bili izloženi negativnim psihičkim i fizičkim utjecajima života u gradu na koji je svaki dan padao velik broj granata.

Dr. Bosanac izvijestila je i kako je na Dječjem odjelu vukovarske Opće bolnice nakon povratka u Vukovar 1997. liječeno 218 djece, a prošle ih je godine na odjelu bilo više od 900; obavljeno je i više od 10.000 pregleda djece u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti.

Sudionike skupa pozdravili su i prim. dr. Velimir Mihailović na čiji je poticaj 1963. u sklopu vukovarskoga Medicinskog centra osnovan Dječji odjel te sadašnja voditeljica Dječjeg odjela dr. Goranka Muharemagić-Njegić.

Pročitajte više