Obitelj 73-godišnjaka: Našeg oca i muža brutalno su izmlatili policajci u Brodu

Foto: Privatna arhiva

"DANAS su mi oca brutalno izmlatili policijski službenici iz Slavonskog Broda na njegovoj zemlji kada je pokušao blokirati radove tvrtke Strabag u otimanju svog vlasništva za izgradnju cestu bez ikakve obavijesti", javio je danas Indexu sin Gruje Ćurića koji je priveden u policijsku postaju.

"Moj otac je slučajno naišao tamo i kad je vidio, zaustavio se i tražio da se obustave radovi jer su na njegovoj zemlji. Strabag je zvao policiju i odmah su ga privodili, radi remećenja javnog reda i mira. Čujte, ako se borite za svoje, normalno da ćete galamiti da to ne dozvoljavate. I pri privođenju su ga izlupali pred očima majke", kazao nam je Mato Ćurić.

Grujo Ćurić je 73-godišnji umirovljenik, dijabetičar koji je nedavno operiran i kritičnog je zdravlja, te je priveden u postaju bez mogućnosti kontaktiranja.

Policija bilježi da se opirao uhićenju, kažu da hitna nije utvrdila nikakve ozljede

Nazvali smo glasnogovornicu Policijske uprave brodsko-posavske Katu Nujić, koja nam je potvrdila da je Ćurić uhićen i da je još uvijek u policiji do okončanja postupka, nakon čega će biti pušten uz prekršajnu prijavu. Kako smo doznali od policijske glasnogovornice, uhićen je temeljem dojave o remećenju javnog reda i mira "vikom i galamom i vrijeđanjem policijskih službenika". Policija bilježi da se opirao uhićenju. 

Policijska glasnogovornica Kate Nujić tvrdi kako je hitna pomoć došla, pregledala privedenog i utvrdila da nema nikakvih ozljeda.
  
"Da, ali oni su ga lupali po leđima i po vratu tako da nema ništa slomljeno. Ozljede će se vjerojatno moći utvrditi naknadno", komentirao je za Index Mato Ćurić, sin privedenog Gruje Ćurića.

Supruga 73-godišnjaka: Čekali su šefa policije

Nazvali smo i 66-godišnju Ružu Ćurić, suprugu privedenog, koja je bila uz njega kad su otišli na njivu vidjeti što to bageri rade i svjedočila cijelom incidentu.

"Ušli su u naše zemljište 110 centimetara. Suprug je došao da im kaže da obustave radove jer nisu dobili od njega suglasnost, a nismo bili ni kad su međe mjerili. Bager je stao, došla je policija, došao je neki iz Grada i rekao da ne gubi vrijeme na nas", ispričala nam je i kazala kako im je policija naredila da ne smiju zaustaviti radove. "Čekali su šefa policije da im odredi hoće li se radovi raditi ili neće. Znači da je on i sudac i geodet i sve", zaključuje naša sugovornica i pita se radi li se tu o nekoj mućki.

"Počeli su ga hvatati i tući, udarati nogama"
 
"Pitali su jesmo li bili kad su bili mjernici, rekli smo da nismo. Pitali su jesmo li dali suglasnost za građevinsku dozvolu, mi smo odgovorili da nismo. Taj čovjek iz Grada je onda kazao da je on izbjegao da u naše ne ulaze. Pa kako su izbjegli kad su 110 centimetara ušli? I još je vodovod prije prošao dok nas nije bilo. Tako je policija mog supruga počela vrijeđati da mi imamo neke sporove koje nismo riješili, a suprug je rekao: 'Vas to nije briga gospodine, vi se nalazite na mom zemljištu, ja vas nisam zvao i vi možete ići.' 'Nemojte vi nama tako govoriti', kazali su i počeli ga vrijeđati. Moj suprug je policajcu rekao: 'Jesi li ti veći od mene sa značkom? Pa i ja sam državljanin ove hrvatske države, nisam ja građanin drugog reda.' U to se oni dogovoriše, počeše ga hvatati i tući, udarati nogama. Kad su ga proveli sa strane auta, jedan ga je lupio ispod brade i u prsta. Utom je on zažalio i rekao mi: 'Eto, Ružo moja, ja ću ti umrijeti'", prisjeća se još u šoku Ruža Ćurić današnjeg incidenta.

Prema njenim riječima, upitno postupanje policijskih službenika nije bilo usmjereno samo na njenog 73-godišnjeg supruga: "Kad sam zatražila ključeve od auta koji su bili kod mog supruga, policajac mi kaže - marš tamo, te je počeo pljuvati na mene i zatvorio mi vrata."

"Da nas naša policija tuče na našoj zemlji"

Dok smo razgovarali u večernjim satima, 66-godišnja Ruža je sjedila kod kuće izmučena neizvjesnošću. "Niti znam kad će mi čovjek izaći iz postaje ni kad će ga pustiti. Evo sad sam maloprije zvala da mi kažu kad će ga pustiti da bi otišla po njega, a oni mi se uopće više ne žele javiti. Čovjek je 73 godine, boluje od šećera, ima masnoću, tlak, operiran za prostatu i ima povredu bubrega, a oni ga danas tako guraju i tuku. Što da vam kažem? Došlo mi je teško da bih cijelo vrijeme plakala. Mi smo bili u Njemačkoj i sve što smo zaradili donijeli smo u ovu državu i da nas naša policija tuče na našoj zemlji. Možete li razumjeti da mi je teško?", u jednom dahu je izgovorila Ruža Ćurić koja apelira za pomoć: "Kome da se obratimo? Zvala sam hitnu, ona mi odgovara da ne mogu bez policije, a policija mi spušta slušalicu. A ja njemu moram donijeti inzulin, treba mu šećer izmjeriti, a oni me pljuju. Ne znam ni je li mu bila hitna, nije ni ručao, ne znam ništa o njemu."

"To se događa konstantno u Slavonskom Brodu"

Čudne se stvari događaju u gradu kojim već više od 15 godina upravlja gradonačelnik Duspara. "Izlupali su mi oca pred majkom, bespravno izvlašćuju zemlju. Moji su bili u Njemačkoj na liječenju, otac je nedavno operiran pa je imao kontrole i oni nisu bili kući pa ih je Duspara izvlastio. To se događa konstantno u Slavonskom Brodu", kazao nam je Mato Ćurić, koji kaže kako su danas od radnika doznali da su dobili uputu da "brzo završe radove dok ga nema". 

"Dakle, kad su mi oca odveli i istukli pri privođenju, rekli su im da hitno završe radove. On je cijeli život radio u Njemačkoj i nepojmljivo mu je da se ovakvo nešto događa u ovoj zemlji. On je sad u mirovini i vratio se u Hrvatsku i ne može pojmiti da ovdje svatko radi što god hoće. Ovo nam nije prvi slučaj s tom zemljom, jer se preko puta nalazi kuća Dusparinog rođaka i taj put je nama kompletno otet. Bio je mali poljski put, a sada rade cestu i kompletno su ušli u naše zemljište."

Pročitajte više