Obitelj Gorana Šarića: Banožić laže. Dobili smo informacije, bojimo se vještačenja

Foto: Matija Habljak/Pixsell

BIVŠI ministar Mario Banožić, koji je u studenom prošle godine automobilom usmrtio Gorana Šarića, prije nekoliko dana prvi put se obratio javnosti intervjuom na RTL-u.

U intervjuu je, među ostalim, rekao kako i on proživljava sve kao i obitelj preminulog. Njegova odvjetnica Ksenija Vržina u kratkom intervjuu za RTL, koji je emitiran netom prije Banožićevog intervjua, rekla je da Banožić nije pretjecao niti je bio pijan. 

>>  "Jesu mu vadili krv iz stražnjice?". Banožić: Alkohol sam dobio preko dezinficijensa

"Gospodin Banožić nije pretjecao. To što je sudar bio u suprotnom kolničkom traku ne znači da je gospodin Banožić pretjecao. Mi ćemo svakako tražiti novo vještačenje. Na tome ćemo bazirati svoju obranu", rekla je Ksenija Vržina. Dodala je da ne sumnja u vjerodostojnost vještaka, ali da je bio veliki pritisak na cijeli slučaj od početka.

Obitelji poginuloga Gorana Šarića izrazila je sućut, ali i ustvrdila da je pokojni Šarić bio pod utjecajem alkohola.

"Mogu potvrditi da je pokojni gospodin Šarić bio pod utjecajem alkohola, a o količini ne mogu govoriti. Uskoro će početi suđenje pa ćete moći saznati više", rekla je Ksenija Vržina.

>>  Obitelj čovjeka kojeg je usmrtio Banožić: Užasnuti smo, primorani smo iznijeti istinu

Obitelj preminulog Gorana Šarića poslala priopćenje

Obitelj preminulog Gorana Šarića putem Indexa poslala je priopćenje javnosti. 

"Nažalost naš otac, suprug, sin i brat, pokojni Goran Šarić nije u mogućnosti dati svoj izjavu o okolnostima tog kobnog jutra 11. studenog 2023. godine, a sve zbog nepropisne vožnje odnosno kršenja propisa o sigurnosti prometa okrivljenog, kako je to utvrdilo Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima, a što će nadamo se i utvrditi Općinski sud u Vinkovcima donošenjem presude kojom će istog proglasiti krivim za kazneno djelo.

Na nesreću okrivljenog, postoji svjedok ove prometne nesreće, kao što postoji i prometno vještačenje jedne ugledne i priznate ustanove, koje će pomoći sudionicima u kaznenom postupku utvrđenju istine i stati na kraj nedavno izrečenim lažima", pišu.

"Naša bol i tuga zbog gubitka Gorana se ne smanjuju niti s odmakom vremena, a posebno ne pomaže lažno spominjanje naše obitelji u kontekstu isprike od strane okrivljenika. Nama, djeci, supruzi, majci i bratu pokojnog Gorana okrivljeni se nikad nije javio, a kamoli ispričao", dodaju.

"Podredno želimo naglasiti da smo zahvalni na empatiji hrvatske javnosti, svim ponuđenim oblicima pomoći od strane pojedinaca, kao i informacijama koje smo dobili.

Jedna od tih za sada nepotvrđenih informacija je da je okrivljenik u vrlo dobrim prijateljskim odnosima s osobom koja je usko rodbinski povezana s jednim od prometnih vještaka sa Zavoda za prometno-tehnička vještačenja, Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta prometnih znanosti, slijedom čega se po našem osobnom sudu pribojavamo svih možebitnih naknadnih vještačenja po toj Ustanovi", dodaju.

"Na kraju samo želimo da se kazneni postupak provede i završi na pošten i pravedan način, te da se naša obitelj pusti na miru, kako bismo mogli i dalje tugovati za našim Goranom, budući je naš gubitak težak i stopostotni, a naša srca ne mogu prihvatiti gubitak našeg tate, supruga, sina i brata", kažu u priopćenju.

Banožić: Nije bio frontalni sudar

Podsjetimo, Banožić je u intervjuu RTL-u kazao nekoliko stvari koje idu njemu u korist. No, iste se kose s onim što je kazala policija.

"Ono što mogu reći je da nakon svoje vožnje koja je išla u pravcu prema Županji, nakon kamiona koji je vozio ispred mene nekakvih 100 metara, na suprotnom traku pojavljuje se kombi bijele boje koji u nekom trenutku sa svojom zadnjom stranom prelazi u moju stranu. Je li se to dogodilo zbog kočenja ili zbog nečeg drugog, ja sad to u tom trenutku ne mogu reći. Uglavnom, njegova zadnja polovica prelazi u moju stranu.

Ja u tom trenutku pokušavam kočiti, međutim odlazim nalijevo i zato se dogodilo ono što sam rekao, nije frontalni sudar, nego on je bio više bočno, ali dopustimo da to fizika pojasni, da ja ne bih sad ovdje bio prometni stručnjak. Ali, do samog trenutka sam pokušavao da ne dođe do tog kontakta. Ono što sam zadnje mogao je stisnuti kočnicu i pokušati napraviti najbolje što mogu. Međutim, dogodilo se to da sam ja završio u suprotnoj strani. Dogodio se sudar koji se dogodio", rekao je Banožić.

"Kažete da niste pretjecali, a dogodio se sudar far o far?" kazao je novinar RTL-a Andrija Jarak. "Kad promatramo stranu fizike, nije baš far o far, nije baš frontalni. Ako sam ja kočio, nisam mogao pretjecati. Bio je tu malo drugačiji događaj koji ja prije svega očekujem od vještaka da utvrde", odgovorio mu je Banožić.

"Vi kažete da ste kočili. Ne bi li bilo logično da bježite u desnu stranu, a ne da bježite na suprotnu stranu?" upitao je Jarak Banožića. On mu je odgovorio protupitanjem: "Ako vam je zatvorena i desna strana, što činite?" "Niste mogli pored kamiona?" pitao je Jarak.

"Vi kočite, a automobil ide. A, što se tiče kamiona, on je bio ispred nas. Ono što očekujem od struke da dokaže upravo to što se točno dogodilo, odnosno da taj trag kočenja ne može nikako biti taj trag koji dovodi do radnje koja se zove preticanje, jer ako pretičete, onda ne kočite.

Nemojmo prezentirati završnu točku koja je bila po medijima, da je fotografirano vozilo i reći evo to je bilo tu. Da mi netko trag kočenja označi, a da ne objasni kako postoji trag kočenja ako sam ja to obilazio. Je li i vi obilazite s tragom kočenja? To je ono što ja želim upravo, da struka kaže svoje i na taj način da fizika objasni kretanje vozila. Ne samo kretanje vozila, brzinu vozila, ali isto tako i trenutak, odnosno sam kut sudara i tada će se vidjeti da su mnoge stvari izrečene, a nisu točne", rekao je Banožić.

Policija kaže da je pretjecao i da se frontalno sudario

PU vukovarsko-srijemska je 12. studenog prošle godine priopćila da je Banožić pretjecao kamion i frontalno se sudario s automobilom koji je nadolazio iz suprotnog smjera.

"Očevidom prometne nesreće, kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, utvrđeno je kako je 44-godišnji vozač (državni dužnosnik) osobnog vozila vinkovačkih registarskih oznaka, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, obavljao radnju pretjecanja s lijeve strane teretnog vozila koje se ispred njega kretalo u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način ne ometajući promet iz suprotnog smjera, uslijed čega je došlo do udara prednjeg dijela osobnog vozila u prednji dio kombi vozila (teretno vozilo) pulskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40-godišnjak.

Uslijed zadobivenih ozljeda 40-godišnji vozač je preminuo na mjestu događaja, dok su 44-godišnjeg vozača djelatnici hitne medicinske pomoći prevezli u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima te potom u Klinički bolnički centar Osijek na daljnje liječenje. Po nalogu zamjenice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, nad tijelom preminulog vozača obavit će se obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici 'Dr. Juraj Njavro' u Vukovaru.

Od 44-godišnjeg vozača su izuzeti nesporni uzorci krvi i urina radi analize", priopćila je u studenom prošle godine vukovarsko-srijemska policija.

Kaznena prijava protiv Banožića

"Zbog sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Tijekom obavljanja očevida prometne nesreće, u vremenu od 8:15 do 16:26, za promet je bila zatvorena dionica državne ceste DC-55 (Vinkovci-Županja)", priopćila je policija.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.