Index doznaje - Obitelj Meštrović napao čuvar Todorićevih dvora: "Naći ću te u Zagrebu i srediti!"



SNAHA Ivana Meštrovića, Rumjana Meštrović, doživjela je ovih dana neugodno iskustvo sa zaštitarima Ivice Todorića samo zato jer je htjela fotografirati zagrebačke brege i zalaz Sunca, no "ispriječila" joj se rezidencija vlasnika Agrokora, Kulmerovi dvori.  Prvog dana nove godine tako se zajedno sa svojim suprugom Matom Meštrovićem uputila prema podsljemenskoj zoni kako bi uživali u šetnji i lijepom vremenu. Rumjana je ponijela svoj fotoaparat kako bi zabilježila te trenutke.

Nasrnuo i galamio

"Kada smo došli do kraja ceste, pred ulazom u Kulmerove dvore, htjela sam fotografirati sunce u zalazu i 'brege', no bila sam prekinuta od strane čuvara koji je nasrnuo na nas, pokušavajući nam zabraniti fotografiranje", kaže Rumjana za Index dodajući kako čuvar Todorićevih dvora nije imao nikakvog "respekta" prema njima.

"Nasrnuo je na mene i galamio. Ružno mi je prijetio da će me 'pronaći u Zagrebu' jer da ima snimku sa sigurnosne kamere. Rekao je i da će me 'srediti' jer sam se usudila slikati ogradu koja 'nije moja vlasništvo'", ističe Rumjana dodajući kako je njen veliki hobi fotografiranje kulturne baštine, povijesnih objekata te općenito skladni spoj arhitekture i prirode.

Ne smije se snimati ništa!


Inače, Rumjana je supruga dr. Mate Meštrovića, a rođena je u Sofiji. U Zagrebu živi desetak godina. Radila je kao profesorica latinskog i klasične kulture u talijanskom liceju u Sofiji, te kao profesorica latinskog jezika na sofijskom sveučilištu Sveti Kliment Ohridski i Novom bugarskom univerzitetu. Specijalizirala je rimsku arhitekturu, latinski za juriste i rimsko pravo, kao i  svjetsku kulturnu baštinu i zaštitu spomenika sa liste UNESCO-a, što je kaže, u temelju njene ljubavi prema fotografiranja kulturnih spomenika i arhitekturnih objekata.

Priča nam tako i kako je prije nekoliko tjedana snimala i ogradu te objekt Elizejske palače, inače službene rezidencije u kojoj se nalazi ured predsjednika Francuske Republike te da s tim nije imala nikakvih problema. No, s Todorićevim dvorima bila je sasvim druga stvar. Čuvar je bio izričit: nemaju pravo na fotografiranje jer ograda "nije njihovo vlasništvo". Naravno, nije rekao po kojem zakonu, jer Kulmerovi dvori, prvobitno registrirani kao hotel, prema našim informacijama nisu do danas prenamijenjeni u vojni objekt ili objekt od posebnog državnog interesa za sigurnost RH.

Iza ograde primitivizma, jača je ljepota zemlje

"Nadam se da moje fotografije Todorićeve ograde obasjane sunčanim zrakama nisu ugrozile sigurnost obitelji Todorić i prosperitet Konzuma jer Sunce bar još nije Konzumov proizvod", kaže nam Rumjana dodajući da joj je, unatoč prijetnjama i uvredama čuvara, zalaz Sunca ipak uljepšao početak godine.

"Iza ograde ljudskog primitivizma ipak je jača snaga i ljepota ove zemlje", zaključuje na kraju Rumjana Meštrović.

Pročitajte više