Tko će odgovarati za smrt 6-godišnje izbjeglice? Obitelj podigla kaznenu prijavu

Foto: Twitter/Caritas/Guardian
 
NA PRESS konferenciji ispred DORH-a, predstavnici Centra za mirovne studije i udruge Are You Syrious? Uz odvjetnicu Sanju Bezbradicu objavili su kako obitelj poginule djevojčice Madine podnosi kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja te da očekuje da će se povodom prijave poduzeti sve potrebne mjere.

Kako je kazala odvjetnica Bezbradica, kaznena prijava podnosi se temeljem četiri kaznena djela: kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, kazneno djelo povrede prava djeteta, kazneno djelo prouzročenja smrti iz nehaja te kazneno djelo nanošenja teške duševne boli i patnje.

"Obitelj je zatečena sa šestero djece na granici RH te zatražila zaštitu i azil, a policija je odbila postupiti po propisima te su obitelj po noći uputili da se smjerom pruge vrate na teritorij Srbije. Odbili su molbe majke da  s djecom u dobi od 2, 4, 6, 8 i dvoje djece od 15 godine, prenoći jer su djeca umorna i pothlađena uslijed čega se dogodila smrtna posljedica", rekla je odvjetnica koja je potvrdila da su nakon tragičnog događaja pripadnici hrvatske granične policije cijelu obitelj predali srpskoj policiji, iako je trebala drugačije postupiti i pružiti im međunarodnu zaštitu.
 
Podsjetimo, prije nepunih mjesec dana šestogodišnja djevojčica iz Afganistana smrtno je stradala u naletu vlaka. Ona je sa svojom majkom i obitelji bila u grupi migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu. O nesreći je tada javnost izvijestila humanitarna organizacija za potporu izbjeglicama i tražiteljima azila Are You Syrious?. 
 
Iako se nesreća dogodila na teritoriju Srbije, ova je udruga iznijela zabrinjavajuće informacije o navodnom ilegalnom protjerivanju izbjeglica s hrvatskog teritorija, na temelju kojih postavlja pitanje: Je li postupanje hrvatske policije rezultiralo pogibijom malene djevojčice? Evo što su objavili tada:
 
Are You Syrious?: Hrvatska policija protjerala izbjeglice iz zemlje, pri čemu je vlak usmrtio djevojčicu
 
Priopćenje AYS-a prenosimo u nastavku:
 
''Od ranog jutra do nas dolaze informacije o pogibiji šestogodišnje djevojčice na željezničkoj pruzi u blizini graničnog prijelaza Šid-Tovarnik. Iskazi volontera i osoba koje su se našle u neposrednoj blizini nesreće govore da je afganistansku obitelj, zajedno s još nekoliko izbjeglica, hrvatska policija protjerala iz zemlje neposredno prije tragedije. Prema njihovim iskazima, samo nekoliko desetaka metara od mjesta protjerivanja vlak je udario malenu kćer afganistanske obitelji, koja je preminula od posljedica tog udara. Hrvatska policija potom je, čini se, pustila unesrećenu obitelj na teritorij RH, da bi ih nakon probdjevene noći danas ponovno protjerali iz zemlje. Zbog navedenih svjedočanstava apeliramo na Ministarstvo unutarnjih poslova RH da provede hitnu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog slučaja i sačuvao obraz institucija RH.
 
O nezakonitom protjerivanju izbjeglica iz naše zemlje, i to upravo na mjestu na kojem se dogodila ova tragedija, do sada su izvještavale ugledne organizacije poput Liječnika bez granica, ECRE-a i UNHCR-a, kao i brojni strani novinari. Prema podacima Liječnika bez granica, samo tijekom ove godine zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva izbjeglica na granici Hrvatske i Srbije, od čega su troje bila djeca koja su svojim životima platila politiku zatvorenih granica i sustavnog uskraćivanja prava na međunarodnu zaštitu u RH.
 
Želimo iskoristiti ovu priliku da podsjetimo kako međunarodno i domaće pravo nalažu da se izbjeglicama omogući pristup mehanizmima međunarodne zaštite (azil, supsidijarna zaštita ili humanitarni boravak) na teritoriju RH, ali to im se pravo u praksi sustavno uskraćuje, što dodatno ugrožava živote i zdravlje ranjive izbjegličke populacije. Ako je postojao način da se ova tragedija spriječi, te ako je zaista bilo nezakonitog postupanja hrvatske policije, očekujemo najstrože sankcije za počinitelje.''
 
MUP: Nismo uzrokovali smrt djeteta
 
Istog dana je i Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo službeno očitovanje o nesreći, u kojem demantiraju tvrdnje da je grupa izbjeglica prešla hrvatsku granicu i potom bila protjerana natrag u Srbiju. Priopćenje MUP-a, u kojem se navodi da su hrvatska policija i hitna pomoć pokušali spasiti smrtno ranjenu djevojčicu na hrvatskoj strani granice, također prenosimo u cijelosti:
 
"Nažalost, točna je informacija kako je 21. studenog 2017. godine oko 20 sati  na području Republike Srbije, blizu granice s Republikom Hrvatskom (oko 250 metara u dubini teritorija Republike Srbije), došlo do naleta teretnog vlaka na dijete koje je smrtno stradalo. 
 
Poznato nam je da se vlak kretao na relaciji Tovarnik-Šid, dok nam detalji događaja nisu poznati s obzirom na to da se događaj dogodio u Srbiji te su očevid nesreće provodili odvjetništvo i policija Republike Srbije.
 
Želimo naglasiti kako Republika Hrvatska provodi zaštitu državne granice sukladno Zakonu o nadzoru državne granice (NN 83/13, NN 27/16), te sukladno članku 13. Zakonika Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama) koji definira da se zaštita državne granice provodi na način koji sprečava i odvraća osobe od izbjegavanja kontrola na graničnim prijelazima.
 
Navedenoga dana policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske termovizijskom kamerom uočili su grupu osoba, koje su stajale uz južni kolosijek pruge na udaljenosti oko 300 metara od granične crte u dubinu Republike Srbije. Nekoliko trenutaka nakon uočavanja grupe, policijski službenici čuli su neprekidni zvuk sirene lokomotive i kočenje kompozicije vlaka s mjesta gdje su osobe uočene.
 
Nakon kratkog vremena do policijskih službenika na graničnu crtu dotrčale su nepoznata ženska i nepoznata muška osoba s djetetom u naručju, koje je bilo vidljivo teško ozlijeđeno u predjelu glave s tragovima krvi na licu i otvorenom ranom na zatiljku. Dijete nije davalo znakove života, a policijski službenici odmah su zatražili dolazak hitne medicinske pomoći. Budući da je otežan pristup osobnim vozilima poljskim putem do mjesta gdje se policijska ophodnja nalazila, policijski službenici prevezli su dijete i ženu u terenskom vozilu na parkiralište željezničkog kolodvora Tovarnik kako bi u što kraćem vremenu dočekali ekipu hitne medicinske pomoći zbog ukazivanja liječničke pomoći dok je muška osoba zadržana na graničnoj crti s još pet osoba iz grupe.
 
Na željeznički kolodvor pristigla je ekipa Hitne medicinske pomoći koja je  u 21:10 sati konstatirala smrt djeteta. Na osnovu osobnog iskaza žene/majke djeteta koja se izjasnila kao državljanka Afganistana došli smo do saznanja da je preminulo dijete njezina kći rođena 2009. godine.
 
Policijski službenici upoznali su majku djevojčice o daljnjem tijeku događaja te je ona dragovoljno pristala vratiti se, zajedno s ostatkom grupe, u Republiku Srbiju.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova izražava žaljenje zbog smrtnog stradavanja djevojčice. Naglašavamo kako postupanje hrvatske granične policije nije ni na kakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djeteta."
 
Svjedok također tvrdi da ih je policija protjerala preko granice
 
Međutim, ova je kontradiktorna priča nakon toga dobila još jedan zaokret. AYS je objavio snimku u kojoj navodni očevidac nesreće, također izbjeglica, izravno opovrgava verziju događaja koju je naša policija iznijela. Prema njegovom svjedočanstvu, hrvatska policija tjerala je grupu izbjeglica koji su prethodno prešli granicu natrag preko granice i obližnje željezničke pruge. U tom trenutku naletio je vlak i udario djevojčicu iz grupe.
 
Guardian objavio članak o Madini

Britanski Guardian nedavno je objavio članak o tragičnoj sudbini malene Madine, šestogodišnje djevojčice koju je ubio vlak na hrvatskoj granici.

Kada je vlak udario šestogodišnju Madinu Hussiny, njezina očajna obitelj došla je do hrvatske granične policije i preklinjala za pomoć, noseći u rukama dio njenog tijela, piše The Guardian.
 
Hrvatska policija naredila obitelji da krene mračnom prugom natrag u Srbiju
 
"Isti policajci naredili su iscrpljenoj afganskoj obitelji da krenu mračnom prugom prema Srbiji i nisu ih upozorili da bi još uvijek moglo biti aktivnih vlakova", izjavila je Madinina majka Muslima Hussiny. Međutim, očajni i prestravljeni, nisu imali drugog puta.
 
Madina je postala žrtva goruće krize na europskim granicama za koju humanitarne skupine upozoravaju da uzrokuje nezamislive patnje.
 
Nasilno vraćanje preko granice
 
Granična policija Hrvatske, Mađarske i Bugarske odgovorila je prisiljavanjem ljudi na to da se vrate preko granice, često nasilnim postupcima, objavile su najveće organizacije za ljudska prava.
 
Tragedija obitelji Hussiny koja je pokušala doći do Hrvatske nakon godine dana u Srbiji, u nadi da će legalno doći do Mađarske, posljednja je u nizu smrti djece i odraslih diljem Balkana.
 

"Preklinjala sam policiju za pomoć, ali ponijeli su se neljudski"
 
Dan koji je završio tragedijom za obitelj Hussiny započeo je u nadi. Majka Muslima odlučila je 21. studenoga sa šestero djece krenuti prema Hrvatskoj jer je čula da je granica otvorenija nego u prethodnim mjesecima.
 
Dospjeli su u Hrvatsku i policija ih je uhitila dok su se odmarali pod dekama u parku. Muslima je bila sretna što vidi policajce jer je smatrala da će ih odvesti u postaju, gdje bi službeno zatražili azil, na što imaju pravo prema europskom zakonu. Međutim, odveli su ih do tračnica i naredili da hodaju natrag do Srbije.
 
"Preklinjala sam: Ako nas nećete prihvatiti, molim vas da nam dopustite da ostanemo ovdje preko noći. Od ovog vremena smo već umorni i hladno nam je, a djeca su malena", rekla je Muslima. "Ali, ponijeli su se neljudski."
 
 "Ponijeli su se prema njoj kao prema životinji"
 
"Nakon Madinine smrti obitelj je stavljena u kombi, a liječnici su majci oduzeli krvavo tijelo male djevojčice. Obitelj je poslana u Srbiju, a Madinino tijelo je prevezeno nekoliko dana kasnije. Vlasti su naredile obitelji da je odmah pokopaju, bez dokumenata i tradicionalnog muslimanskog pogreba te zaprijetile deportacijom ako to odbiju učiniti. Obitelj još uvijek čeka smrtni list djevojčice", objavio je Guardian.
 
Madinina sestra Nilab u suzama je Guardianu ispričala: "Bila je uvijek nasmijana, uvijek ona koju su svi voljeli. Ponijeli su se prema njoj kao prema životinji, prema psu. Tako maleno tijelo nisu tretirali kao ljudsko."
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz izbjeglice, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: izbjeglice. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više