Obitelj poginulog avanturista s Titana traži istragu

Foto: Profimedia

ROĐAKINJA i kumče Hamisha Hardinga, biznismena i avanturista koji je poginuo u imploziji podmornice Titan, pozvala je na "punu istragu" kako bi se utvrdilo što je dovelo do tragedije.

U razgovoru za BBC, Lucy Cosnett zapitala se kakve su sigurnosne mjere bile na snazi prije spuštanja prema olupini Titanica. "Ovo treba potpuno istražiti kako bismo vidjeli što je pošlo po krivu, zašto se to dogodilo, zašto nisu preživjeli", rekla je Cosnett.

"On (Harding) je sutra trebao proslaviti rođendan, imao bi 59 godina. Poslala bih mu poruku ili bih ga pokušala nazvati da mu zaželim sretan rođendan", dodala je.

Govoreći o posljednjih nekoliko dana, Cosnett je rekla: "Kad sam pročitala da su čuli lupanje, ponadala sam se da ti zvukovi možda dolaze iz podmornice. Ali jučerašnji dan je bio najgori kad sam čula da nisu uspjeli, da su svi umrli."

Tko je bio Harding?

Harding je bio britanski poslovni čovjek, pilot, istraživač, avanturist i svemirski turist. Bio je osnivač tvrtke Action Group i predsjednik tvrtke Action Aviation, međunarodne tvrtke za posredovanje u prodaji zrakoplova s glavnim sjedištem u Dubaiju. Kao avanturist, bio je član Explorers Cluba, posjetio je Južni pol nekoliko puta, sišao u Marijansku brazdu te putovao u svemir​.

Harding je bio poznat po svojim ekspedicijama i postignućima. Između 9. i 11. srpnja 2019., bio je direktor misije i pilot posade misije One More Orbit, koja je postavila svjetski brzinski rekord za najbrži obilazak Zemlje zrakoplovom preko oba geografska pola​. Također, 2017. godine radio je s turističkom tvrtkom za VIP goste na Antarktici, White Desert, kako bi uveo prvu redovitu uslugu poslovnih mlažnjaka za Antarktik koristeći Gulfstream G550, kojim je sletio na ledenu pistu Wolfs Fang​.

Hamish Harding je također bio poznat po svom radu u očuvanju prirode. U rujnu 2022. godine, njegova aviokompanija Action Aviation isporučila je prilagođeni Boeing 747-400 za prijevoz osam divljih geparda iz Namibije u Indiju kako bi pokrenula projekt povratka geparda u Indiju. Gepardi su izumrli u Indiji nakon neovisnosti 1947. godine​.

Pročitajte više