Obitelj preminulog Martinovića pokušat će se nagoditi s Karlovačkom pivovarom

OBITELJ Martinović iz Karlovca posljednjih je mjesec dana živjela u neizvjesnosti i strahu za Zdravka Martinovića, supruga i oca, koji je 23. veljače završio u dubokoj komi nakon što je šetnja s njegovim psom Šeri pokraj Karlovačke pivovare, nažalost, završila kobno.

64-godišnji Zdravko Martinović preminuo je jučer oko 22 sata na Odjelu intenzivne njege bolnice u Karlovcu. Na kućni telefon ožalošćene obitelji iz Karlovca na naš poziv tihim je glasom progovoreno samo "Nemamo komentara".

Odvjetnica Sanja Ormuž iz odvjetničkog ureda Nobilo, koja je angažirana od strane obitelji Martinović u slučaju protiv Karlovačke pivovare, u razgovoru za Index otkriva kako će se ožalošćena obitelj prije podizanja tužbe svakako probati nagoditi s Karlovačkom pivovarom iako, kaže, sumnja da su iz iste spremni na bilo kakvu nagodbu.

"Čovjek je tek preminuo, tako da se sada teško može govoriti o tome u kojem će smjeru slučaj ići dalje, dok se stvari ne srede. No, u svakom slučaju obitelj će se prije svega pokušati nagoditi za eventualnu novčanu naknadu s Karlovačkom pivovarom. U slučaju da iz Karlovačke pivovare odbiju nagodbu, oštećenici će pokrenuti sudsku tužbu. Istraga je tek otvorena, a u srijedu su sljedeća saslušanja.", kazala je u razgovoru za Index Ormuž, dodavši kako se, prema njezinim saznanjima, nitko iz Karlovačke pivovare još uvijek nije obratio ožalošćenoj obitelji Martinović.

"Ne mogu tvrditi za sigurno, no mislim da osim onog javnog priznavanja krivnje na televiziji, nitko iz Karlovačke pivovare nije poduzeo nikakve druge radnje kojima bi obitelji izrazili žaljenje. S obzirom na šok obitelji nakon stradavanja njhova bliskog člana, na njegovo dosadašnje stanje i činjenicu da su cijelo vrijeme bili uz njega u bolnici, nemam nikakvu informaciju da im se itko iz Karlovačke pivovare do sada obratio.", kaže Ormuž.

Karlovačka pivovara tek je kratkim priopćenjem (koje bi se, s obzirom na okolnosti, moglo nazvati i sramotnim) medijima izrazila sućut povodom smrti Zdravka Martinovića.

"Željela bih osobno kao i u ime Karlovačke pivovare izraziti najdublju sućut obitelji i prijateljima g. Martinovića.", izjava je Predsjednice uprave Karlovačke pivovare Monique Peters, prenesena u kratkom priopćenju.

Na naš upit o tome je li itko iz Karlovačke pivovare osobno do sada kontaktirao obitelj preminulog Martinovića koji je, kako se također navodi u prioćenju, u istoj radio 33 godine (otišao je u mirovinu 1999. godine) , glasnogovornica Pivovare Ana Kljajić za sada nije željela dati nikakav komentar, uputivši nas da se glasnogovorništvu za taj, kao i za sve druge upite ,"obratimo kasnije".

Podsjećamo, preminuli Zdravko Martinović, 23. veljače oko 18 sati krenuo je u šetnju s kujicom Šeri. U jednom trenutku njegov se ljubimac srušio (nakon toga i uginuo), a nedugo poslije toga i sam Martinović. Idućeg dana Eko-stožer, inspekcije, kao i sama pivovara uzeli su uzorke vode iz kanala kraj kojega se Martinović šetao, pri čemu su prvotne sumnje ukazivale na trovanje amonijakom.

No, ubrzo nakon toga ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju doktor Franjo Plavšić objavljuje kako su rezultati pretraga pokazali da se ne radi o amonijaku kao uzroku trovanja, naslutivši pri tome kako bi uzrok istoga mogla biti "neka plinovita tvar koja vrlo brzo nestaje". Inspekcija je, naime, objavila da su u samo jednom uzorku vode pronašli povišene vrijednosti amonijaka.

U međuvremenu se sedam Karlovčana prijavilo u karlovačku Opću bolnicu sa simptomima trovanja amonijakom. Dežurna liječnica u tom trenutku bila je Zrinka Boljkovac, koja je tada u razgovoru za Index izjavila kako su svi primljeni Karlovčani uglavnom imali iste simptome (glavobolju, mučninu i otežano disanje, te kako su svima pronađeni tragovi amonijaka u krvi), a kako su svi s područja karlovačkog Dupca,  gdje je stanovao i sam Martinović. Svi pacijenti, koji su tamo, kako je izjavila Boljkovac, došli na nagovor Martinovićeve kćeri koja im je savjetovala da odu na pregled, nakon istoga pušteni su kući.

Početkom ožujka policija je ogradila prostor Pivovare, a stručnjaci su počeli provoditi ispitivanja nad odvodnim kanalima. Karlovačka pivovara ubrzo priznaje odgovornost za trovanje, te objavljuju kako je ugljični dioksid nepažnjom ispušten u odvodni kanal, te da je zbog toga došlo do trovanja.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je istražni zahtjev Županijskom sudu u Karlovcu protiv pet osoba iz Karlovačke pivovare (tehnički direktor Gabor Ligeti,  rukovoditelji pojedinih odjela Slaven Siladić, Zrinka Odrčić, zaposlena na poslovima ekologije i Marinko Kovačić, rukovoditelj u fermentorima, te zaposlenica Marija Tufeković), kao i protiv same kompanije zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, te je svojevremeno zatražilo određivanje pritvora i mjere opreza.

Inspekcija zaštite okoliša nadležnog ministarstva 12. ožujka zabranila je privremeno rad Karlovačkoj pivovari, pri čemu je najavljeno kako će zabrana istoj u postupku proizvodnje piva, odnosno, korištenje postrojenja za fermentaciju (zbog kojih je došlo ili može doći do znatnijeg onečišćenja okoliša) trajati do otklanjanja nepravilnosti, odnosno, dok Karlovačka pivovara ne osposobi uređaj za rekuperaciju ugljičnog dioksida.

Istražna sutkinja naredila obdukciju tijela, grad će platiti troškove Martinovićevog pogreba

Kako javljaju neki mediji, jučer je u pogonima Pivovare, i to nakon niza pripremnih poslova, ponovno počela proizvodnja, no radi se navodno o pokusnoj fazi.

Istražna sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Jasminka Jerinić Mušnjak naložila je obdukciju tijela Zdravka Martinovića koji je nakon 25 dana duboke kome sinoć preminuo u karlovačkoj Općoj bolnici, potvrdila je za Radio Mrežnicu glasnogovornica suda Alenka Laptalo.

Istražna je sutkinja, naime, odmah po zaprimanju izvješća izdala nalog za provođenje obdukcije kojim je odredila da će obdukciju obaviti Zavod za sudsku medicinu "Šalata" u Zagrebu.

Optužnica protiv odgovornih osoba za stradavanje Zdravka Martinovića, nakon njegove smrti, mogla bi biti izmjenjena jer je sada riječ o drugoj vrsti kaznenog djela koja je prouzročila smrt nedužnog prolaznika, izjavila je danas glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu, sudac Alenka Laptal.

Karlovačka policija danas je također najavila da će dopuniti svoju kaznenu prijavu protiv okrivljenih u slučaju Karlovačka pivovara.

Nakon što zaprimi nalaze obdukcije, općinsko državno odvjetništvo će najvjerojatnije mijenjati oznaku djela tj. da su okrivljenici općeopasnom radnjom prouzročili smrt. Za ovo kazneno djelo predviđena je kazna od najmanje tri godine zatvora. 

Gradonačelnik Miro Škrgatić, kako prenosi Radio Mrežnica, izrazio je sućut obitelji i rekao da je već jutros Dražen Adamić iz Gradske uprave posjetio obitelj Martinović i ponudio im pomoć oko financiranja pogreba, što su oni i prihvatili.

B.S.
Foto: Radio Mrežnica

Pročitajte više