Majka iz Ukrajine: Odveli su mene i kćer (2) u dvoranu, mislila sam da će nas upucati

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

BBC je pronašao čvrste dokaze da ruske trupe okupljaju ukrajinske civile i koriste ih kao ljudski štit. Više mještana iz mjesta Obuhoviči, sjeverno od Kijeva, reklo je da su Rusi prvo u njih uperili oružje, a zatim ih odveli iz njihovih domova. Zatvorili su ih u lokalnoj školi i koristili kao živi štit kako bi spriječili napredak ukrajinskih vojnika.

Stanovnici su također ispričali da su ruske trupe u susjednom gradu Ivankivu pucale na civile ili ih držale kao zarobljenike.

U noći 14. ožujka Ukrajinci su počeli vraćati teritorij oko Obuhoviča te su žestoko napadali rusku vojsku. Kada je pao mrak, mještani su iz podruma čuli eksplozije i prolazak oklopnih vozila. Bili su pod ruskom okupacijom od početka invazije.

"Da je pao strop, mi bismo završili u masovnoj grobnici"

BBC je nedavno razgovarao sa stanovnicima tog mjesta o onome što se dogodilo te noći. Svi su nam pričali iste priče. Opisali su kako su Rusi išli od vrata do vrata, uperili u ljude oružje i odveli ih u lokalnu školu kako bi ih koristili kao živi štit.

Ako nisu htjeli otvoriti, razbili su vrata. Na kraju su u školu odveli oko 150 civila, uključujući starce i malu djecu.

"Rusi su fašisti, vandali. Bio je kaos, djeca i odrasli su plakali. Ne želim pričati o Rusima. Oni nisu ljudi", rekao je 60-godišnji Ivan za BBC.

Ljudmila Sutkova je opisala kako je izgledalo biti u školi usred granatiranja.

"Kada smo čuli eksplozije, jako smo se preplašili. Da je pao strop, mi bismo završili u masovnoj grobnici", kazala je Sutkova.

"Bojala sam se za svoju kćer. Ne mogu to opisati"

Neki mještani su novinarima BBC-ja ispričali da su neki ruski vojnici bili pijani i prijetili da će ih odvesti u Bjelorusiju. Marija Bilohovost, 89-godišnja prabaka, rekla je da je preživjela Drugi svjetski rat i da se Rusi sada ponašaju poput tada Nijemaca, osim što pričaju ruski pa je razumjela što govore.

Kazala je da su ruski vojnici odveli cijelu njezinu obitelj - uključujući njezinu unuku Marijanu i dvogodišnju praunuku Marharitu, koja još uvijek pokazuje znakove tjeskobe.

Marijanina majka Olena se bojala da će ih sve streljati u školskoj dvorani.

"Bojala sam se za svoju kćer. Ne mogu to opisati. Još uvijek sam uplašena. Dvogodišnja curica ne bi smjela gledati i proživljavati ovakve stvari", kazala je Olena.

Pokazao novinarima BBC-ja gdje su ga Rusi natjerali da kopa grob

U Obuhovičima nije bilo masovnog pokolja civila, ali su stanovnici tog mjesta progovorili o ubijenim pojedincima, uključujući lokalnog svećenika. Jedan mještanin, 25-godišnji Bogdan, kazao je da su ga ruske trupe držale u zatočeništvu 15 dana. Držali su ga na otvorenom, na temperaturama ispod nule. Često su ga vezali. Podigao je nogavicu hlača kako bi pokazao gdje ga je upucao jedan Rus.

"Posjeo me na klupicu u blizini kuće, uperio u mene mitraljez i pucao mi u koljeno. Zašto? Zato što je moj mlađi brat u vojsci. Našli su njegovu kapu i fotografije iz vojske", kazao je.

Bogdan je novinare BBC-ja odveo preko polja do mjesta gdje se, kako je rekao, nalazi plitko iskopani grob. Kazao je da su ga Rusi natjerali da iskopa rupu kako bi tamo mogli zakopati tijelo muškarca.

Iz područja koja su opet pod kontrolom ukrajinskih snaga dolazi sve više izvješća o ruskom kršenju pravila ratovanja. Pitanje je kako se Rusi ponašaju prema civilima uf mjestima koja su još uvijek u njihovim rukama.

Pročitajte više