Obitelji Amerikanaca koje su zarobili Rusi: Nismo se čuli s njima danima, nestali su

Foto: Društvene mreže

OBITELJI dvojice bivših vojnika iz Alabame koji su se borili u Ukrajini kažu da se nisu čuli s njima danima.

Alexander Drueke (39) i Andy Huynh (27) zarobljeni su tijekom žestoke borbe nedaleko od Harkiva prošlog tjedna, tvrde njihovi suborci. Drueke i Huynh služili su kao dobrovoljci u sklopu regularne postrojbe ukrajinske vojske.

Nisu se čuli s njima danima

Američki zastupnik Robert Aderholt rekao je da se Huynh dobrovoljno prijavio za borbu u Ukrajini i da njegova obitelj nema nikakve informacije o njemu od 8. lipnja, kada je bio u regiji Harkiv, blizu ruske granice. Huynh i Drueke su navodno tada bili zajedno.

Zastupnica Terri Sewell rekla je da je Druekeina majka ranije ovog tjedna kontaktirala njezin ured nakon što je izgubila kontakt sa sinom, piše The Guardian.

“Ukrajina nije sigurno mjesto za Amerikance“

Vlasti SAD-a su priopćile kako istražuju izvješća da su separatističke snage u Ukrajini zarobile najmanje dva američka državljana. Ako se pokaže da je to točno, to će biti prvi Amerikanci koje su zarobili Rusi od početka invazije 24. veljače.

John Kirby, glasnogovornik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, rekao je danas da za sada ne može potvrditi izvješća o nestalim Amerikancima. Ponovio je da nije sigurno za američke državljane da odlaze u Ukrajinu.

“Ukrajina nije sigurno mjesto za Amerikance. Ako želite dati podršku Ukrajini, postoji mnogo drugih načina za to, a koji su sigurniji i jednako učinkoviti", kazao je Kirby.

Velik problem za Ameriku

Zarobljavanje dvojice Amerikanaca u Ukrajini će, piše Telegraph, biti diplomatsko osjetljivo jer bi Kremlj taj događaj mogao pokušati iskoristiti kao dokaz da je Amerika direktno upletena u rat. Vladimir Putin, ruski predsjednik, vjerojatno će tražiti velike ustupke za njihovo oslobađanje.

Suborac dvojice zarobljenih Amerikanaca, koji je za Telegraph govorio pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da su zarobljeni nakon što su prošlog četvrtka naletjeli na veliku rusku postrojbu.

"Bili smo na zadatku i cijela stvar je odjednom postala potpuno luda. Imali smo netočne informacije. Rečeno nam je da je grad čist, a ispostavilo se da ga Rusi već napadaju", rekao je

Što se točno dogodilo?

"Došli su cestom s dva tenka tipa T-72 i više oklopnih vozila te oko 100 vojnika. Sve što smo mi imali tamo je naša postrojba od 10-ak ljudi", dodao je.

"Zauzeli smo obrambenu poziciju, a Drueke i Huynh su ispalili raketu prema ruskom vozilu i uništili ga. To je, nažalost, privuklo pažnju jednog od ruskih tenkova, koji je ispalio hitac u njihovom smjeru", ispričao je suborac zarobljenih Amerikanaca.

Nedugo nakon toga tenk je onesposobljen protutenkovskom minom koju su ukrajinski borci ostavili na cesti. No, dva Amerikanca su potom nestala te se smatra da su ih zarobili ruski vojnici.

"Sumnjamo da ih je onesvijestila ili protutenkovska mina ili hitac koji je tenk ispalio u njihovom smjeru. Kasnije smo ih tražili u više navrata, ali nismo ih našli", rekao je njihov suborac.

Rusi potvrdili sumnje ukrajinskih boraca

"Kasnije smo digli i dronove, ali nismo našli baš ništa. Da ih je pogodila tenkovska granata, našli bismo ostatke njihovih tijela ili opremu", dodao je.

Sumnje Ukrajinaca kasnije su potvrđene kad se na jednom ruskom Telegram kanalu pojavila poruka da su u blizini Harkiva zarobljena dva Amerikanca.

"Bila bi prevelika slučajnost da se to dogodilo slučajno. To su bili jedini Amerikanci na ovom području", rekao je njihov suborac.

Pročitajte više