Obitelji poginulih od Boeinga traže rekordnih 25 milijardi dolara odštete

Foto: EPA

Obitelji žrtava u nesrećama dvaju zrakoplova Boeing 737 Max zatražile su ponovno pokretanje kaznenog postupka i 24.8 milijardi dolara odštete za "najsmrtonosniji korporativni zločin u povijesti SAD-a". 

Paul Cassell, odvjetnik obitelji, je kazao kako se radi o opravdanom iznosu s obzirom na ogromnu ljudsku cijenu Boeingovih zločina. BBC je imao uvid u dokument od 32 stranice u kojem Cassell navodi da bi američka vlada trebala procesuirati one koji su vodili tvrtku kada je tijekom nesreća 2018. i 2019. godine poginulo 346 ljudi. 

Dva tragična leta

U listopadu 2018. je smrtno stradalo svih 189 putnika na letu Lion Aira nakon što se zrakoplov srušio u Javansko more 13 minuta nakon polijetanja iz Jakarte u Indoneziji. U ožujku 2019. zrakoplov Ethiopian Airlinesa srušio se šest minuta nakon polijetanja iz glavnog grada Etiopije Addis Abebe. Poginulo je svih 157 putnika. 

Obje nesreće su bile povezane s neispravnim sustavima kontrole leta. Izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun je pred Kongresom kazao da je kompanija napravila neke pogreške i da je sada naučila lekcije iz prošlosti. Također je priznao da se Boeing "osvetio" zviždačima, s time da je naglasio kako je tvrtka poslušala te zaposlenike. 

"Nećemo stati dok ne vidimo pravdu"  

Ministarstvo pravosuđa razmatra hoće li ponovno pokrenuti kaznenu prijavu za prijevaru protiv Boeinga podignutu 2021., koja je bila povezana s dvije nesreće. Odluku bi trebalo donijeti do 7. srpnja. Obitelji poginulih u nesrećama nazočile su u utorak saslušanju u Kongresu i držale fotografije voljenih osoba. 

"Odletjela sam iz Engleske u Washington DC kako bih osobno čula što izvršni direktor Boeinga ima za reći Senatu i svijetu o sigurnosnim poboljšanjima", rekla je Zipporah Kuria, čiji je otac poginuo u nesreći 2019. "Također nastavljam vršiti pritisak na američku vladu da Boeing i njegove izvršne direktore proglasi kazneno odgovornima za smrt 346 ljudi. Nećemo stati dok ne vidimo pravdu."  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.