OBITELJI ŽRTAVA S TIANANMENA OD NOVIH ČELNIKA TRAŽE ODŠTETU

Obitelji žrtava krvave represije kojom su 1989. godine kineske vlasti ugušile prodemokratske prosvjede na pekinškom Trgu Tiananmen, ponovno su u četvrtak, ovaj put od novog kineskog vodstva, zatražile da razmotri odluku o službenoj osudi prosvjeda i ponudi kompenzaciju za ono što se tada dogodilo.

Poziv je upućen uoči 14. godišnjice tragičnih događaja, kada je vojska na najvećem pekinškom trgu otvorila vatru na okupljene prosvjednike, uglavnom studente koji su zahtijevali demokratske reforme te su izražavali nezadovoljstvo zbog korupcije u zemlji. Do danas nije objavljeno koliko je osoba tada stradalo, nagađa se o nekoliko stotina, a možda i o nekoliko tisuća ljudi.

Raniji pozivi obitelji upućivani vlastima uoči obilježavanja godišnjice 4. lipnja do sada su redovito ignorirani, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je izvijestilo kako neće biti izmjene službene ocjene događaja.

"Kineska Partija i vlada donijele su zaključak prema kojemu su događaji u ljeto i proljeće 1989. bili kontrarevolucionarni i takva se službena ocjena neće mijenjati", rekla je glasnogovornica ministarstva.

Obitelji žrtava represije svoj su zahtjev posredstvom skupine Ljudska prava u Kini, čije je sjedište u Hong Kongu, poslale novinskim agencijama, a upućeno je novome predsjedniku države i Komunističke partije Hu Jintaou i novome predsjedniku kineskog parlamenta Wuu Bangguu.

"Od novih čelnika u državi tražimo da ponovno razmotre raniju odluku, da odbace prošlost i misle na budućnost, da ponovno procijene tadašnje događaje i budu samokritični u pogledu događaja iz 1989., jer riječ je o zločinima i sramoti za povijest kineske Komunističke partije", kaže se u pismu obitelji žrtava. Oni su također zatražili pokretanje javne, neovisne istrage o tragičnim događajima.

Pročitajte više