Objava neslužbenih rezultata izbora u Tajlandu odgođena do ponedjeljka

Foto: EPA

PREDSJEDNIK tajlandskoga Izbornog povjerenstva Ittiporn Boonprakong izjavio je da će neslužbeni rezultati općih izbora održanih u nedjelju, s 95 posto prebrojenih glasova, biti objavljeni u ponedjeljak u 10 sati po mjesnom vremenu. 

Boonprakong nije pojasnio zbog čega objava rezultata kasni. Bilo je predviđeno da se informacija objavi u nedjelju navečer u 8:30 po mjesnom vremenu. 

Nepotpuni rezultati izbora koje je Povjerenstvo objavilo ranije upućuju na to da stranka vođe hunte i aktualnog premijera Prayuta Chan-o-cha vodi sa sedam milijuna biračkih glasova. 

Oko 6,6 milijuna birača glasalo je za glavnu oporbenu stranku Pheu Thai, koja je od 2001. dobila sve izbore. 

Tajlandom vlada vojni režim od vojnog udara 2014. kojim je s vlasti srušena demokratski izabrana vlada premijerke Yingluck Shinawatre.

Zemlja je od 1932. doživjela desetak vojnih udara, no prvi je put stranka koju podržava vojska na izborima nominirala vođu hunte za premijerskog kandidata.

Nije rečeno koliki broj mjesta u parlamentu odražavaju ovi djelomični rezultati. 

Da bi ostao na vlasti, vođa hunte i aktualni premijer morat će dobiti više od polovice glasova u parlamentu ili najmanje 376 glasova gornjeg i donjeg doma. Prayutova stranka zauzima se za zadržavanje tradicionalnih vrijednosti odanosti monarhiji.

Pročitajte više