Objavljen natječaj za spomenik Svjetskom trgovinskom centru

NEW YORK je objavio međunarodni natječaj za izbor spomenika koji će biti podignut na mjestu "Ground Zero", u spomen svih žrtava atentata 11. rujna 2001.

Arhitekti, umjetnici, profesionalci ili amateri iz cijelog svijeta imaju dva mjeseca, do 30. lipnja, da predstave svoje projekte, a konačni izbor se predviđa za listopad.

Svi će se morati prijaviti do 29. svibnja u Lower Manhattan Development Corporation (LMDC), organizaciji otvorenoj netom nakon terorističkih napada, koja nadgleda obnovu mjesta na kojem je stajao Svjetski trgovinski centar. Prijave su otvorene i Amerikancima i strancima, a jedini je uvjet da imaju navršenih 18 godina i uplate 25 dolara.

Otvorena je internetska stanica: www.wtcsitememorial.org. Sve će prijave biti anonimne kako ne bi bilo favoriziranja nekih kandidata, uvjeravaju organizatori.

Žiri od 13 članova - arhitekata, umjetnika i članova obitelji žrtava - izabrat će tijekom ljeta pet finalista. Oni bi trebali doraditi svoje projekte, koji će biti izloženi u galerijama pokraj mjesta "Ground Zero" kako bi javnost dala svoje mišljenje. Žiri će zatim donijeti konačnu odluku tijekom listopada.

Izgradnja spomenika započet će 2006. godine, a bit će dio projekta preuređenja onog što je nekad bio Svjetski trgovinski centar, koji vodi arhitekt Daniel Libeskind.

"Ovaj spomenik neće biti samo uspomena na žrtve, već slavljenje života i u najcrnjim trenucima", izjavio je predsjednik LMDC-a, John Whitehead.

Podignut će biti u čast 2795 osoba koje su poginule u rušenju nebodera blizanaca u New Yorku, ali i 184 žrtve napada na Pentagon te 40 osoba poginulih u avionu srušenom kraj Shanksvillea u Pennsylvaniji. Na listu žrtava bit će uključeno i šest imena osoba poginulih 12. veljače 1993. u prvom atentatu na Svjetski trgovinski centar, kad je eksplodirao kamion u podrumu jednog od nebodera.

Pročitajte više