Objavljen treći broj "Kola" Matice hrvatske

Čini se kako je na nagovor Josipa Jelačića Austrija 1853. počela prodor na jugoistok tako što je od Porte zahtijevala obustavu vojne akcije u kažnjavanju Crne Gore, piše Ivan Pederin u novom "Kolu" časopisu Matice hrvatske i dodaje kako je Crna Gora postala austrijski protektorat 1872. L

U dogovoru s Rusijom i Turskom Austro-Ugarska je dignula Hrvate na ustanak u Bosni, a člankom 30. Berlinskoga ugovora predviđen je i austrougarski protektorat nad Srbijom, piše Pederin.

U Kolu još pišu Lovorka Čoralić o udjelu Istrana, Dalmatinaca i Bokelja u revolucionarnim događajima u Veneciji 1848./49., Rosana Ratkovčić o vremenu u srednjem vijeku i istarskim zidnim slikama, a Boris Škvorc o problemima engleskoga prijevoda Novakova romana Mirisi, zlato i tamjan.

Književne uratke objavljuju Sanjin Sorel, Sandro Gobo, Davor Mojaš, Dubravka Krstić i Miroslav Krajinović.

U kulturoskopu belgijski autori pišu o svom suvremenom romanu, fantastičnim elementima u belgijskoj književnosti, suvremenoj poeziji i književnim časopisima, a uz te priloge časopis objavljuje tekstove trojice belgijskih književnika.

Priloge iz tzv. zatvorske književnosti objavljuje Julienne Bušić, Dannie Martin, Floyd Salas, William W. Graham i Peter Y. Sussman.

Josip Lisac objavljuje prikaz Zenićeve knjige "U pohvalu od grada Šibenika", a Kruno Pranjić piše o jeziku pjesama hrvatskoga bunjevačkog pjesnika Tomislava Žigmanova.

(Hina) xmk yaz

Pročitajte više