Objavljena knjiga Grega Palasta "Demokracija na prodaju"

Zagrebački nakladnik "Epifanija" objavio je knjigu američkoengleskog novinara Grega Palasta "Demokracija na prodaju".

"Službeno, MMF i Svjetska banka osuđuju mito. Svejedno, u roku od nekoliko dana od podnošenja tužbe za korupciju u Pakistanu i ukidanja isplata optuženoj energetskoj udruzi, banka MMF-a je, na zahtjev Billa Clintona i Tonyja Blaira, zaprijetila da će Pakistanu ukinuti pristup međunarodnim financijskim sredstvima. U panici zbog prijetnje gospodarskom blokadom Pakistan se spremio na prikupljanje gotovine kojom će isplatiti britansko-američki konzorcij", piše Palast razotkrivajući rad međunarodnih financijskih ustanova.

Palast piše o američkim predsjedničkim izborima, novčarskim manipulacijama u privatizaciji, deregulaciji energetskoga sektora i pozadini njegove privatizacije, "Svjetskoj banci, MMF-u i nemani koje su pojele Ekvador", MMF-ovim igrama oko propasti Argentine, ulozi svjetskih bankara u bolivijskim ratovima za vodu, "korporativnoj Americi iznutra", informacijskom poretku te globalizaciji i onima koji se s njom ne slažu.

Palast je otkrio Enronove manipulacije mnogo ranije nego što su američke novine dotaknule tu temu, a u knjizi još otkriva što piše u tajnim dokumentima koje je prikupio od svojih dojavljivača iz MMF-a, Svjetske banke i Svjetske trgovačke organizacije.

Greg Palast je američki novinar, suradnik je BBC-ja i piše za britanski The Guardian, a proglašen je izvjestiteljem godine "Guerilla News Network" za 2002.

Pročitajte više