Objavljena knjiga izabranih drama Mirka Kovača "Isus na koži"

KNJIGA izabranih drama ´Isus na koži´, prva u nizu književnih djela Mirka Kovača u 12 svezaka, izišla je danas u nakladi ´Frakture´.

Drame Mirka Kovača sada su prvi put objavljene u knjizi, izvijestila je ta zagrebačka nakladna kuća.

Knjiga sadrži drame ´Isus na koži´, ´Tko je Baltazar´, ´Posvećeno Antonu´, ´Ubojstvo u noćnom vlaku´ (TV-drama), ´Tmurno´ (radio-igra) i ´Lažni car´.

Po Kovačevim riječima mnogi od tih tekstova, iako su, uz manje ili veće nesuglasice izvedeni, bili su osporavani, pa ih je odabrao i zato da ih spoji u cjelinu koja bi mogla ravnopravno stajati uza sve ono što je pisao kao prozni pisac.

´Kazališni komad ´Isus na koži´ svjedoči o svim bitnim značajkama Kovačeva književnog postupka´, zapisao je Filip David.

U prvotnoj verziji dominirali su crnohumorni tonovi i elementi obiteljske drame, a tek se nazirala drama jednog vremena, propast ključnih institucija društva i njegova morala, dok je u novoj verziji Kovač nemilosrdno ušao u pripovijest našeg vremena, dodao je.

Mirko Kovač (1938., Petrovići) studirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Beogradu. Autor je osam romana, više zbirka pripovjedaka, eseja i scenarija.

Izabrana proza u šest svezaka objavljena mu je 1990. u Sarajevu. Dobitnik je više književnih nagrada (NIN-ova, Andrićeva nagrada, Tucholsky Prize, Herder Preise).

Knjige su mu prevedene na njemački, francuski, talijanski, engleski, švedski, nizozemski, poljski, madžarski, češki, slovački, slovenski i druge jezike. Kovač je profesionalni pisac, a živi u Rovinju.

Pročitajte više