Objavljena knjiga Pazdzierskog "Julije Benešić i Poljaci"

HRVATSKO filološko društvo objavilo je knjigu "Julije Benešić i Poljaci", istaknutoga poljskog slaviste Lecha Pazdzierskog.

Pazdzierski svoje je najznačajnije znanstveno djelo, "Julije Benešić i Poljaci", posvetio hrvatsko-poljskim prožimanjima i Juliju Benešiću, promicatelju ideja međukulturnih zbližavanja.

Njime nije akcentuirao samo golemo značenje Julija Benešića za poljsko-hrvatske veze, nego i univerzalnu ulogu umjetnosti u zbližavanjima naroda različitih civilizacijskih utjecaja, političkih ciljeva i zemljopisnih odlika, ističe urednica knjige Irena Lukšić.

Po njezinim riječima "Julije Benešić i Poljaci" plod je autorovih dugogodišnjih sustavnih istraživanja u sferi slavenskih uzajamnosti i prezentira zaokružen pogled na križište jugo-zapadnih kulturnih strujanja, tendencija i interesa.

Knjiga se sastoji od pet poglavlja. U uvodu autor obrazlaže temu i sferu istraživanja te genezu polonofilstva Julija Benešića.

U drugom poglavlju, posvećenom recepciji poljske kulture i književnosti, Pazdzierski iznosi pogled na strukturu i kakvoću poljsko-hrvatskih duhovnih dodira.

Treće i četvrto poglavlje "Kritika kritike" i "Ars translatica", analiziraju "poetiku" prijevoda i ukazuju na osnovna obilježja prevedene literature.

Peto poglavlje, donosi iscrpnu bibliografiju prevedenih djela i bogati komentar zbivanja na relaciji poljska-hrvatska kultura.

Irena Lukšić smatra opširno znanstveno istraživanje Lecha Pazdzierskog temeljnim djelom za istraživanje poljsko-hrvatskih, ali i šire slavenskih kulturnih dodira.

Lech Pazdzierski rođen je 1932. u Wolokowysku (Bjelorusija). Studij slavistike završio je u Varšavi. Početkom 60-tih radio je kao lektor na Filozofskom fakultetu u Zadru. Pazdzierski je znanstveni interes usmjerio na teme iz poljsko-južnoslavenskih književnih dodira. Umro je 1989.

Pročitajte više