Objavljena kvalitete vode na kupalištima u Hrvatskoj. Na samo jednom je loša

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

KVALITETA vode za kupanje u Hrvatskoj i ove je godine među najvišima u Europi, preko 95 posto kupališta dobilo je ocjenu "izvrstan", pokazuje izvješće koje su objavili Europska komisija i Europska agencija za okoliš.

Velika većina kupališta u Europi zadovoljila je prošle godine najstrože standarde EU i dobila ocjenu "izvrstan". Izvješće se objavljuje svake godine uoči glavne turističke sezone i temelji se na praćenju kvalitete vode u prethodnoj godini na kupalištima u svih 27 država članica te u Albaniji i Švicarskoj.

U zakonodavstvu EU kvaliteta vode za kupanje ocjenjuje se kao "izvrsna", "dobra", "zadovoljavajuća" ili "loša", ovisno o utvrđenoj prisutnosti fekalnih bakterija. Ako je voda ocijenjena "lošom", države članice EU trebaju poduzeti određene mjere kao što su zabrana kupanja ili isticanje obavijesti o tome da se kupanje ne preporučuje, informiranje javnosti i primjerene korektivne radnje.

U Hrvatskoj je tijekom 2022. godine nadzirana kvaliteta vode na ukupno 936 kupališta, od kojih je 894 na morskoj obali, a 42 na kopnu. Ocjenu izvrstan dobilo je 895 kupališta (95.6 posto), ocjenu dobar 24 (2.6 posto), zadovoljavajuću kvalitetu imalo je 0.6 posto kupališta, a lošu jedno kopneno kupalište (0.1 posto).

Preko 95 posto kupališta s ocjenom izvrstan prošle godine imali su još Cipar, Austrija i Grčka. Glavni zaključak izvješća je da su obalna kupališta, koja čine dvije trećine ukupnih kupališta, općenito bolja od kvalitete onih u unutrašnjosti. Prošle je godine ocjenu izvrstan u EU imalo 88.9 posto obalnih kupališta, a kopnenih kupališta s najvišom ocjenom bilo je 79.3 posto.

Pročitajte više