Ovo su najmoćnije putovnice svijeta, evo gdje je hrvatska

Foto: PIXSELL/Duško Jaramaz

NAJJAČE tri putovnice na svijetu su azijske i nude svojim vlasnicima veću slobodu globalnog putovanja od svih ostalih, pokazalo je novo kvartalno izvješće koje je objavila londonska savjetodavna tvrtka o državljanstvu i boravištu Henley & Partners, prenosi CNN.

Njihovo istraživanje jačinu putovnice mjeri prema tome u koliko zemalja svijeta njeni vlasnici mogu putovati bez vize.

Japan je pretekao Singapur i Južnu Koreju ponudivši svojim građanima pristup bez vize u rekordna 193 odredišta diljem svijeta, u usporedbi sa 192 koje nude Singapur i Južna Koreja. 

No oprezniji odgovor azijskih zemalja na pandemiju koronavirusa znači da je manje vjerojatno da će ti građani trenutno koristiti tu slobodu putovanja nego ljudi u Europi ili Americi. Međunarodna potražnja putnika za zračnim prijevozom još je uvijek manja od petine razine prije pandemije, pokazali su najnoviji statistički podaci Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA).

Prema Henley Passport Indexu, europska i sjevernoamerička tržišta oporavila su se na oko 60 posto svojih prethodnih razina po pitanju mobilnosti putovanja. 

Europa opet dominantna

Odmah iza prve tri putovnice azijskih zemalja nalazi se mnoštvo europskih. Njemačka i Španjolska izjednačene su na 190 mogućih odredišta koje nude njihove putovnice, a slijede ih Finska, Italija i Luksemburg sa 189. Zatim dolaze Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska izjednačene na petom mjestu, dok su Francuska, Irska, Portugal i Velika Britanija na šestom mjestu. 

Novi Zeland i SAD nalaze se na sedmom mjestu, uz Belgiju, Norvešku i Švicarsku. Državljani Afganistana ponovno su na dnu ove liste i mogu pristupiti samo 27 zemalja bez prethodnog traženja vize. Indija se oporavila i njeni građani sada imaju slobodu putovanja kakvu su uživali prije pandemije, stoji u izvješću, s neograničenim pristupom do 57 odredišta diljem svijeta, u usporedbi sa samo 23 u 2020.

Hrvatska na 17. mjestu

Zbog invazije na Ukrajinu vlasnici ruskih putovnica više su odsječeni od ostatka svijeta nego ikada prije. Indeks ne uzima u obzir privremena ograničenja ili zatvaranje zračnog prostora, pa dok se ruska putovnica trenutačno nalazi na 50. mjestu indeksa, s ocjenom bez vize od 119, stvarnost je da su ruski građani zapravo zabranjen pristup mnogim od tih odredišta.

Hrvatska putovnica se nalazi na 17. mjestu koje dijeli s bugarskom te obje omogućuju ulazak u 173 zemlje svijeta bez vize.

Najbolje putovnice koje možete imati u srpnju 2022. su:

1. Japan (193 destinacije)
2. Singapur, Južna Koreja (192 odredišta)

3. Njemačka, Španjolska (190 odredišta)
4. Finska, Italija, Luksemburg (189 odredišta)
5. Austrija, Danska, Nizozemska, Švedska (188 destinacija)
6. Francuska, Irska, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo (187 odredišta)
7. Belgija, Novi Zeland, Norveška, Švicarska, Sjedinjene Države (186 odredišta)
8. Australija, Kanada, Češka, Grčka, Malta (185 destinacija)
9. Mađarska (183 destinacije)
10. Litva, Poljska, Slovačka (182 odredišta)
17. HRVATSKA

Najgore putovnice koje možete imati u srpnju 2022.

Nekoliko zemalja diljem svijeta ima bezvizni pristup ili pristup vizama po dolasku u 40 ili manje zemalja. To uključuje:

105. Sjeverna Koreja (40 odredišta)
106. Nepal, Palestinski teritorij (38 odredišta)
107. Somalija (35 odredišta)
108. Jemen (34 destinacije)
109. Pakistan (32 odredišta)
110. Sirija (30 odredišta)
111. Irak (29 odredišta)
112. Afganistan (27 odredišta)

Henley Passport Index jedan je od nekoliko indeksa koje su stvorile financijske tvrtke za rangiranje globalnih putovnica prema pristupu koji pružaju svojim građanima. Pokriva 227 destinacija za putovanja. Ažurira se u stvarnom vremenu tijekom godine, kada promjene vizne politike stupe na snagu.

Pročitajte više