Objavljena nova snimka zarobljenog Hrvata: "Zelenskij je obećavao silne novce"

Screenshot: Telegram

NA TELEGRAMU je objavljena nova snimka zarobljenog Hrvata kojem u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck prijeti smrtna kazna.

Na snimci Hrvat govori o navodnoj plaći koju je dobivao "kao ukrajinski plaćenik". Priča da mu je plaća kao "plaćeniku" iznosila oko 2600 kuna mjesečno (13.000 grivnji), a kad bi se nalazio na prvoj liniji bojišnice dobivao bi bonus od 3600 kuna.

Govorio je i da je "Zelenskij obećavao silne novce", ali da on od siječnja nije dobio plaću.

Na sudu se izjasnio da nije kriv i da se nije borio

Podsjetimo, Hrvat koji je zarobljen u Ukrajini izjasnio se pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te samoproglašene republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijeti smrtna kazna.

"Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije sudjelovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Posljednji put je pucao prije početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli pratiti suđenje", prenijela je slovenska novinska agencija STA.

Prijeti mu smrtna kazna

Sud u odmetnutoj ukrajinskoj regiji započeo je 15. kolovoza suđenje protiv Hrvata, Šveđanina Mathiasa Gustavssona te Britanaca Johna Hardinga, Andrewa Hilla i Dylana Healyja. Njih trojica optuženi su za pokušaj "nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti" te za "sudjelovanje u vojnom sukobu ili vojnim djelovanjima kao plaćenici", navodi ruska Izvestija.

Prijeti im smrtna kazna, dok je Hill optužen samo za potonje, a Healy za "sudjelovanje u regrutiranju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu".

Interfaks navodi da će se sljedeće ročište održati u listopadu. Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu. Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv našeg državljanina, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Hrvatska odbacuje optužnicu

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima", priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije ovoga mjeseca. 

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Hrvat zarobljen u Ukrajini, kao i da su u kontaktu s njegovom obitelji. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više