Objavljena potresna slika oca i kćeri, umrli su na granici SAD-a i Meksika

SLIKA oca i kćeri iz Salvadora kako leže mrtvi s licima u vodi na obali rijeke Rio Grande, dijela granice SAD-a i Meksika, svjedoči patnji koju svakodnevno proživljava ogroman broj imigranata.

Riječ je o zastrašujućem, živom dokazu opasnosti s kojom se mnogi suočavaju kada pokušavaju ući u Sjedinjene Države te primjer ljudskih žrtava krize na južnoj granici SAD-a, izvještava CNN.  

Upozorenja aktivista

Aktivisti za ljudska prava već mjesecima upozoravaju da će smrtnih slučajeva na granici biti sve više jer su imigranti prisiljeni ulaziti u SAD u opasnim područjima. To se događa zbog politike vlade SAD-a koja mnogima otežava dobivanje azila na legalnim graničnim prijelazima. 

Oscar Alberto Martínez i njegova kći Angie Valeria utopili su se u Rio Grandeu kada su u nedjelju pokušali prijeći granicu. 

Tijela su im nađena u ponedjeljak s druge strane rijeke, u blizini mjesta Matamorosa. 

Slika potiče sjećanja 

Sliku oca i djevojčice, za koju Associated Press javlja da je imala 2 godine, snimila je novinarka Julia De Luc koja živi u Meksiku. Na njoj se vidi kako je otac očajnički pokušavao spasiti kćer uvlačeći je u svoju košulju, dok im mrtva tijela okružuju rabljene limenke za pivo i prazna boca gaziranog pića.

Fotografija je mnoge podsjetila na sliku Aylana Kurdija, 3-godišnjeg sirijskog dječaka, čije je mrtvo tijelo izbacilo more na jednu od plaža u Turskoj. Slika koja je postala simbol stradanja imigranata i dalje potiče raspravu kada je u pitanju politika prema imigrantima.

Stravični događaj potaknuo je ministricu vanjskih poslova Salvadora Alexandru Hill da se obrati svojim sugrađanima, moleći ih da ostanu raditi u zemlji dok vlada pokušava riješiti gospodarske probleme koji mnoge potiču na migracije.

"Naša zemlja opet tuguje. Preklinjem vas, sve obitelji i roditelje, ne riskirajte živote. Oni vrijede puno više", dodala je i izjavila da će vlada Salvadora u suradnji s Meksikom u zemlju vratiti posmrtne ostatke stradalih oca i kćeri. 

Novoizabrani predsjednik Salvadora Nayib Bukele je potvrdio da će vlasti financijski pomagati njihovoj obitelji.

Pročitajte više