Objavljena snimka poziva 911 pri uhićenju Floyda: "Izgledalo je drugačije nego inače"

Screenshot: Youtube

OTKRIVENI su novi detalji o ubojstvu Georgea Floyda. Naime, objavljena je snimka poziva hitnoj službi 911 na kojoj dispečer traži pomoć svog nadređenog te izražava zabrinutost zbog "malo drugačijeg" postupanja policije nego inače.

Grad Minneapolis je objavio snimku kratkog poziva u kojem dispečer, čiji identitet nije poznat, govori svom nadređenom, čiji identitet također nije poznat, da nije siguran treba li policija koristiti silu prilikom privođenja Georgea Floyda.

Podsjetimo, 911 su pozvali radnici trgovine u kojoj je Floyd platio lažnom novčanicom od 20 dolara.

"Ne znam, možeš me nazvati drukerom, ali..."

"Ne znam, možeš me nazvati drukerom ako želiš, ali imamo kamere koje su snimile ovu intervenciju. Ne znam jesu li trebali koristiti silu ili ne, ali nešto su izvukli iz policijskog automobila i svi su sjedili na tome (op. a. na Georgeu Floydu). Ne znam jesu li trebali to činiti ili ne, ali meni još nisu ništa odgovorili", govori ženski glas iz dispečerske hitne službe 911.

Njezin nadređeni potom odgovara:

"Da, ništa još nisu rekli... samo su ga svladali, što se ne računa, ali provjerit ću."

Ženski glas se ponovno javlja.

"Nema problema, ne viđamo inače, ali kad smo vidjeli - izgledalo je malo drugačije, ali...", govori ženski glas koji se potom prekida.

"Zvuči dobro, pozdrav", nadređeni odgovara i razgovor se prekida. Trajao je manje od minute. 

Policija Minneapolisa odbila komentirati snimku

Policija Minneapolisa nije komentirala ovaj razgovor.

Podsjetimo, Floyd je 25. svibnja ubijen u pokušaju privođenja nakon što su četvorica policajaca koristila prekomjernu silu. Za njegovo ubojstvo optužen je Derek Chauvin koji mu je koljenom pritiskao vrat više od osam minuta iako je Floyd bio u lisičinama i svladan na tlu te neprestano zapomagao.

Preostala trojica su pomagala Chauvinu te su optužena za pomaganje pri ubojstvu. 

Dan nakon što je Floyd umro, započeli su jedni od najmasovnijih prosvjeda na američkom tlu.

Pročitajte više