Objavljene prve snimke zastrašujuće eksplozije meteora

Screenshot: YouTube/Nplus1

MOŽDA ne izgledaju toliko spektakularno, s obzirom na to da su snimljene s velike udaljenosti, ali pojavile su se prve snimke druge najveće eksplozije meteora u posljednjih 30 godina, piše New Scientist.

Snimio ih je japanski meteorološki satelit Himawari-8, a ruska astronomska stranica astroalert.info napravila je od fotografija timelapse video.

10 puta jača eksplozija od eksplozije bombe u Hirošimi

Kao što smo već pisali na Indexu, prošle godine u prosincu, iznad Zemlje se dogodila iznimno snažna eksplozija meteora, toliko jaka da je njena snaga bila 10 puta jača od eksplozije bombe u Hirošimi.

Radilo se o najvećoj takvoj eksploziji nakon one iznad grada Čeljabinska u Rusiji prije šest godina.

Asteroid od 10 metara i 1400 tona

18. prosinca 2018. godine asteroid od 1400 tona i promjera 10 metara probio se kroz našu atmosferu iznad poluotoka Kamčatke brzinom od 32 km/s i eksplodirao 25,6 kilometara iznad Zemljine površine, udarnom energijom od 173 kilotona.

Astronom Lindley Johnson, časnik za planetarnu obranu iz NASA-inog Ureda za koordinaciju planetarne obrane, rekao je za BBC kako stručnjaci smatraju da vatrena kugle ove veličine projuri kroz našu atmosferu samo nekih dva ili tri puta u 100 godina.

Tko je primijetio snažnu eksploziju?

Američki vojni sateliti primijetili su eksploziju još prošle godine i obavijestili o tome NASA-u. Eksploziju je primijetio i astrofizičar Peter Brown sa Sveučilišta Western Ontario u Kanadi.

Uočio je meteor prilikom promatranja mjerenja s najmanje 16 globalno pozicioniranih stanica za praćenje. Stanice koje su u mogućnosti registrirati valove niske frekvencije, postavljene su diljem svijeta za vrijeme razdoblja hladnog rata kako bi se mogli otkriti tragovi nuklearnih eksplozija.

Uskoro nakon što je javnost saznala za eksploziju, pojavila se snimka japanskog meteorološkog satelita Himawari-8 koji je zabilježio ulazak meteora u našu atmosferu pa sada imamo i vizualni dokaz te eksplozije.

Pročitajte više