KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Objavljeni detalji o zarazi u Domu. Beroš: 10 pozitivnih, svih 49 ima simptome

Foto: Hina

PET DJELATNIKA i 49 štićenika Doma za starije pokazuju simptome koronavirusa. Rezultati su stigli za njih 10 i oni su pozitivni. Presica je kasnila preko sat vremena, a njoj je uz članove lokalnog stožera prisustvovao i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je jutros s ministricom Bedeković i epidemiologom Kaićem iz Zagreba stigao u Split. Počela je tek u 13:15.

Tekstualni prijenos presice

Prvi se obratio Beroš.

"Događaj je očekivan na neki način, došli smo ovdje utvrditi način postupanja za koji mislimo da je u ovom trenutku adekvatan. Kao ministar zdravstva tražit ću, ukoliko se ustanovi odgovornost bilo koga od zaposlenika da snosi adekvatne posljedice.

Tijekom noći je evakuirano 49 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe iz Vukovarske ulice od ukupno 318 te su zbrinuti u KBC Split. Najveći dio ima blaže tegobe, a dvoje ima srednje teške tegobe te zahtijevaju kisik. Nitko od bolesnika nije na respiratoru. 

Prosječna dob je 86 godina, a 22 bolesnika imaju preko 90 godina. Učinjen je rendgen pluća, EKG te krvna obrada, te se postupa u preostalom djelu Doma za starije. 

Sretna okolnost je što je zahvaćen jedan kat, a ostali dijelovi su fizički odvojeni.

Svi oni djelatnici koji su bili na tom katu, određena im je mjera samoizolacije i bit će podvrgnuti testiranju, a bilo je još djelatnika koji nisu testirani jer nisu svi u samome Splitu. Razmišlja se i o testiranju svih ostalih djelatnika.

Dva bolesnika dobivaju kisik, ali nisu na respiratoru. Ostalih 47 imaju blaže simptome. 10 je pozitivnih u ovom trenutku. Rezultate ćemo imati za ostale tijekom dana.

Razmišlja se o testiranju svih djelatnika Doma, ne samo ovih koji su bili na drugom katu.

U nadležnosti županije je detekcija postupanja svih upletenih.

Kao ministar tražit ću da odgovorni, ako se utvrde propusti, snose posljedice", rekao je Beroš.

Bedeković: Izdali smo više preporuka za postupanje

Nakon Beroša javnosti se obratila i ministrica Bedeković.

"Svi štićenici, njih 49, su zbrinuti i imaju odgovarajuću skrb. Zaposlenici koji su bili s njima u kontaktu su u samoizolaciji. U Hrvatskoj ima oko 46 tisuća starih i nemoćnih osoba smještenih u različitim domovima i institucijama. To je jedna vrlo velika i osjetljiva populacija. Stalno smo u kontaktu s pružateljima usluga. Izdali smo čitav niz preporuka proteklih tjedana za domove.

Prvu smo izdali 27. veljače, tada su zabranjeni posjeti u domovima. Preporuku smo ponovili s 13.3. gdje smo posebno naglasili i provjerili sa svim domovima drže li se preporuke. 25.3. je izdana preporuka o posebnim organizacijama rada, 27.3. je izdana još jedna uputa, konkretna za suzbijanje koronavirusa, što je potrebno i na koji način napraviti i kako zbrinuti sve u slučaju nastupanja bolesti", rekla je.

Ravnatelj KBC-a Split: Svi su pod nadzorom

"Zaprimljeno je 49 naših sugrađana i njihovo stanje je klinički uglavnom zadovoljavajuće, većina imaju blaže oblike bolesti, a samo dvoje umjereno. Pretrage su sve učinjene i oni su svi pod nadzorom. Transport bolesnika učinjen je na najbolji mogući način. Naravno, pristup i liječenje će biti multidisciplinarni, svi će dobiti sve ono najbolje što mi možemo pružiti, a imamo sjajne stručnjake", kazao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Župan Boban: Ako utvrdimo propuste, sankcionirat ću odgovorne

"Hvala na promptnom reagiranju. Isprika što kasnimo s konferencijom. Hvala ravnatelju i svim zaposlenicima KBC-a na brzoj reakciji od jučer popodne, za kvalitetnu skrb pozitivnim pacijentima iz Vukovarske. Hvala Hitnoj pomoći na transportu. Danas ukupno s ovih 10 je 17 pozitivnih osoba. 22 je u karanteni.

U Stožeru smo dobili informaciju u ponedjeljak u 12 sati od šefice našeg Nastavnog zavoda da će njeni posjetiti Dom jer ima naznake o bolesti. Jučer oko 17 sati su došli nalazi i utvrđeno je da su 10 njih pozitivni.

Moram reći da sam zatražio izvještaj ravnatelja i stručnih službi da me izvijeste o svemu što se događalo. Isto tako i epidemiolozi će napraviti izvid, na čelu s Kaićem, kako bi donijeli odluku o daljnjem postupanju.

Nakon tih izvida, moram reći jasno, ako se utvrde propusti, odgovorni će biti sankcionirani", rekao je župan Boban obraćajući se javnosti.

Nakon obraćanja uslijedila su pitanja novinara.

Je li točno da su štićenici 10 dana imali temperaturu?

"Kad saznamo odgovor na to pitanje dalje ćemo postupati", rekao je Beroš.

Imaju li djelatnici virus?

"Određeni djelatnici pokazuju znakove bolesti.

Smjena djelatnika u domu je bila u ponedjeljak. Razmišljamo da postupamo prema svih 134 djelatnika Doma, upravo radi te smjene", odgovara Beroš.

Je li netko pokazivao simptome?

"To pitanje se postavlja, postavili smo ga i mi i na njega ćemo odgovoriti u najkraćem mogućem vremenu. Ukoliko se utvrdi da je netko znao da bilo korisnici bilo djelatnici imaju određene tegobe, to je dovoljan razlog za sankcije", rekao je Beroš.

O testiranju

"HZJZ po dojavi u ponedjeljak je odmah uputio djelatnike, napravio je testiranje na gripu i koronu. Za dva sata su nalazi na gripu bili negativni i jučer smo imali potvrdu da su korona-pozitivni. Mi smo htjeli biti sigurni za potvrdni test. Radili smo još jedan i čekali rezultate", rekla je šefica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

Je li ovo zvono za uzbunu?

"Iako je kolegica iznijela određene upute, nikad nije naodmet promišljati o novim mjerama. Moramo odgovoriti na ovakve izazove promptno, Sigurno ćemo iz ovog iznijeti još novih uputa", rekao je Beroš.

Je li štićenicima zabranjen izlazak? Je li Ministarstvo dobivalo izvješća?

"Iz ove odluke proizlazi obveza izvještavanja na 24-satnoj bazi. Mi primamo preko tisuću mailova na dnevnoj bazi, koje izuzimamo. Zadnje izvješće iz Doma je bilo u utorak oko 21 sat navečer. Sinoć. Informacije o ovim događajima nismo dobili. Nije bilo nikakvih informacija vezanih za promjenu stanja u Domu.

U preporuci jasno piše da se zabranjuje izlazak štićenika izvan kruga Doma. Jasno se zna koje su ovlasti i koje odgovornosti", odgovorila je Bedeković.

Tko je zvao epidemiologa? Jesu li posjeti izvana nekima bili dozvoljeni?

"Mi nemamo podatke da je netko imao dozvolu posjeta.

Bio je jedan štićenik u bolnici. Sada gledamo tijek toga, kada, gdje.... Nije imao nikakve simptome. Obavijestila nas je glavna sestra Doma u ponedjeljak ujutro da pojedini korisnici imaju temperaturu, ali epidemiološki smo utvrdili da i neki djelatnici imaju temperaturu, to su oni koji su smjenu završili u ponedjeljak.

Grupu od preko 20 djelatnika smo uputili na HZJZ na testiranje. Imamo podatke da nekoliko djelatnika ima nekakve simptome bolesti, zasad ih je pet", odgovorila je Karin.

Je li točno da se nije javilo obiteljima?

"Mi ne možemo zvati rodbinu. Ne znam jesu li obitelji obaviještene. Mi nismo obavijestili obitelji. To treba ravnatelj Doma valjda", rekla je Karin.

Imate li podatke kakva je starosna struktura u domovima u Hrvatskoj i što ste poduzeli kad ste doznali za ovo u Splitu?

"Radi se otprilike o 46 tisuća korisnika od 65. godine života nadalje. Ja sam za ovo čula negdje oko pola 9 navečer. Razmatrali smo ministar Beroš i ja što ćemo napraviti. Ovo je situacija iz koje učimo, iz koje ćemo izgenerirati nove upute kako da bolje zaštitimo naše starije", rekla je Bedeković.

Je li splitska bolnica spremna ako se situacija zakomplicira?

"Danas smo tu da tražimo odgovor na puno pitanja. Ja sam pitao ravnatelja o kojem broju respiratora tu govorimo. Broj je 82 i mogućnost je hitne nabavke još 20-ak respiratora. što bi trebalo biti dovoljno. Ali cijela Hrvatska bije bitku, pretpostavljamo da će 800 respiratora biti dovoljno.

Najveće svjetske države biju bitku s respiratorima. Naš broj intenzivnih kreveta je zadovoljavajući, a i pripremili smo sad dovoljno kreveta. Pripremamo se maksimalno i nadam se da nećemo sve resurse niti koristiti", odgovorio je Beroš.

Hoće li odgovornost snositi ljudi koji su ravnatelja postavili?

"Što će se dogoditi kada dobijemo izvještaje, i kada doznamo koje su greške napravljene, ja vam tvrdim da onaj koji je napravio pogreške će snositi sankcije. I to ćemo raditi vrlo ubrzano. Izvještaje neke smo već dobili za zadnjih 15 dana u Domu. A što se tiče epidemiološke službe, to ćemo isto brzo dobiti", rekao je Boban.

Je li vas iz Splita itko u proteklih 10 dana obavijestio o čudnim događajima u Domu?

"Ne", ustvrdila je Bedeković.

Završno obraćanje Beroša

"Vama želim poručiti da smo zajedno u ovoj bitci. Stožer i vlada rade sve da dobijemo ovu bitku. Važno je znati da nemamo lijeka niti cjepiva, stoga je važno da slušate preporuke. Ukoliko poštujemo fizički udaljenost i pazimo na higijenu, onda smanjujemo mogućnost zaraze. Molim sve da se pridržavaju mjera."

O bolesnima u Splitu

Osam dosad zaraženih bolesnika je na respiratoru.

Beroš ranije: Nitko nije na respiratoru

"Uživo iz Splita: nitko od 49 evakuiranih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split iz Vukovarske ulice u ovom trenutku nije na respiratoru. 47 ih ima blaže tegobe, a dvoje ima umjerene tegobe", objavio je ministar Beroš ranije na svom Twitter profilu nakon što je HRT-ova novinarka u javljanju uživo kazala kako je 10 zaraženih štićenika na respiratoru.

> IZ MINUTE U MINUTU KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Pročitajte više