Objavljeni detalji za izbore u domovima za starije, javio se i ministar

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U USTANOVAMA socijalne skrbi za nedjeljne su izbore određena 83 biračka mjesta na kojima će moći glasati korisnici ustanova koji su se registrirali. Na predsjedničkim izborima za to su bila određena 23, a na izborima za Europski parlament 12 mjesta.

DIP naglašava da se na tim biračkim mjestima glasa sukladno njegovoj Tehničkoj uputi posebno pripremljenoj za ustanove i usuglašenoj s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) radi sprječavanja zaraze koronavirusom.

Za ta biračka mjesta određeni su posebni birački odbori koji provode izbore samo u toj ustanovi, ne smiju napuštati ustanovu, dolaziti u kontakt s osobama izvan nje i moraju se strogo pridržavati propisanih epidemioloških uputa.

Korisnici ustanova u kojima nema biračkih mjesta mogu glasati na redovnom biračkom mjestu određenom prema njihovom prebivalištu ili na najbližem redovnom biračkom mjestu kojem pripada adresa sjedišta ustanove u kojoj se nalaze ako su se privremeno upisali na to mjesto ili su ishodili potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta, pod uvjetom da imaju prebivalište u izbornoj jedinici gdje je sjedište ustanove.

Glasati mogu i na posebnom biračkom mjestu za privremeno upisane birače na kojem mogu glasati samo birači koji glasaju izvan svoje izborne jedinice, a kojem pripada adresa sjedišta ustanove u kojoj se nalaze, ako su se privremeno upisali na to biračko mjesto ili su ishodili potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta, pod uvjetom da birači imaju prebivalište u izbornoj jedinici različitoj od izborne jedinice u kojoj se nalazi sjedište ustanove.

Zaštita korisnika od zaraze 

DIP ističe da epidemiološke mjere koje su na snazi, a propisao ih je HZJZ i Povjerenstvo ih nije ovlašteno mijenjati, zabranjuju ulaske i izlaske u ustanove. DIP je, uvažavajući te mjere, dao uputu da članovi biračkih odbora s redovnih biračkih mjesta ne odlaze u ustanove radi omogućavanja glasanja birača jer su u kontaktu s velikim brojem osoba, za razliku od biračkih odbora u ustanovama koji su u kontaktu samo s biračima - korisnicima ustanova.

DIP napominje kako su u ustanovama u kojima su određena biračka mjesta provedene sve potrebne preregistracije birača korisnika tih ustanova koji žele glasati na izborima i da su to obavili ravnatelji ustanova.

Naime, dio birača ima i dalje prebivalište u nekom drugom gradu ili općini i trebalo je obaviti registraciju kako bi na biračkom mjestu u ustanovi glasali za izbornu jedinicu prema mjestu njihova prebivališta, koja nije nužno ista jedinici u kojoj je sjedište ustanove.

Dolazak biračkog odbora s biračkog mjesta koje je najbliže sjedištu pojedine ustanove gdje nije određeno biračko mjesto u pravilu ni na prošlim izborima nije bilo jamac ostvarivanja prava birača - korisnika ustanove, s obzirom na to da se nisu obavile sve potrebne preregistracije, a taj birački odbor raspolaže glasačkim listićima samo svoje izborne jedinice, navodi DIP.

Biračka mjesta u ustanovama socijalne skrbi određuje ministar socijalne skrbi.

Malenica objasnio kako će to izgledati

Ministar uprave Ivan Malenica pojasnio je da će korisnici domova za starije i nemoćne u nedjelju moći glasovati ili unutar doma, tamo gdje su organizirani birački odbori, ili ispred doma, ako su se prijavili za glasovanje izvan domova.

Malenica je nakon sjednice Vlade rekao da će u u nedjelju biti formirana 83 posebna biračka odbora unutar domova za starije i nemoćne osobe gdje će korisnici moći glasati.

Za sve one koji su korisnici drugih domova za starije i nemoćne i koji su se prijavili za glasovanje izvan domova, moći će također ostvariti svoje biračko pravo, dodao je.

Za njih će ispred domova doći članovi biračkog odbora i oni će tamo moći glasati, a uvjet je da su se do 24. lipnja javili da žele glasati, pojasnio je ministar.

Malenica ističe kako je riječ o sličnom načinu glasovanja kao i za osobe koje se nalaze u samoizolaciji, znači na ulazu i ispred doma.

Osobama zaraženim koronavirusom glasanje neće biti omogućeno, ponovio je.

„S jedne strane postoji biračko pravo kao ustavna kategorija a s druge strane pravo na zdrav život kao također ustavnu kategoriju. Imamo i zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji propisuje uvjete za izolaciju i oni koji su zaraženi i izrečena im je izolacija zabranjeno im je kontaktirati s ikim i neće im biti omogućeno glasovanje”, kazao je Malenica.

Pročitajte više