Objavljeni novi podaci: Evo iz kojih je županija lani otišlo najviše ljudi

Foto: Index

DRŽAVNI zavod za statistiku danas je objavio nove podatke o iseljavanju iz Republike Hrvatske ili unutar države po županijama.

Odseljenim stanovništvom smatra se stanovništvo koje je promijenilo uobičajeno mjesto stanovanja na području Hrvatske ili koje je promijenilo državu stanovanja u razdoblju trajanja od najmanje godinu dana.

Dakle, ove brojke ne pokazuju samo koliko se građana iselilo iz Hrvatske u 2018. već i ukazuju na to koje su županije problematične, odnosno iz kojih od njih ljudi najviše odlaze.

Problem su Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija

Tako se u 2018. unutar/iz Hrvatske sveukupno preselilo/odselilo 111.218 stanovnika, među kojima se u inozemstvo odselilo njih 39.515. Najviše se iselilo iz grada Zagreba (15.545), no u njega se istovremeno još više stanovnika uselilo (18.787); što nije slučaj u ostalim županijama.

Nakon Zagreba po broju iseljenih stanovnika nalazi se Splitsko-dalmatinska županija iz koje se u 2018. iselilo 10.180 stanovnika, ali u koju se i uselio značajan broj njih – 9921.

Treća županija je Osječko-baranjska iz koje se prošle godine iselilo 9127 stanovnika, od kojih je 3635 otišlo u inozemstvo. U tu se županiju, s druge strane, uselio značajno manji broj stanovnika nego što se iselio, odnosno tu je novo boravište potražilo njih 5585.

Treba usporediti broj iseljenih i useljenih

Sljedeće po redu po broju iseljenih su Zagrebačka županija i Primorsko-goranska, no one, kao i Zagreb te Splitsko-dalmatinska županija, pokazuju istovremeni trend i značajnog useljavanja.

Županije u kojima se uočava zamjetljiva razlika između broja useljenih i iseljenih stanovnika su: Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Sisačko-moslavačka.

One županije iz kojih je u 2018. najviše stanovnika iselilo u inozemstvo su: Grad Zagreb (6569), Osječko-baranjska županija (3635) i Vukovarsko-srijemska (3001), s tim da je potrebno napomenuti da Grad Zagreb ima značajno veći broj stanovnika od Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije tako da je postotak iseljenih iz tih županija u inozemstvo znatno veći nego u slučaju Zagreba.

Pročitajte više