Objavljeni prvi detalji pada helikoptera u kojem je poginuo vrh ukrajinskog MUP-a

Foto: Profimedia

STIŽU prvi detalji o padu helikoptera u ukrajinskom gradu Brovariju nedaleko od Kijeva u kojem je poginulo najmanje 18 osoba, uključujući ministra unutarnjih poslova Ukrajine, još dva dužnosnika iz vrha MUP-a, kao i troje djece. 

Dužnosnici su rekli da se helikopter srušio u 8:20 po lokalnom vremenu te da je zgrada Nacionalne službe za hitne situacije stradala u požaru koji je buknuo nakon nesreće. Vatrogasci su ugasili plamen sat vremena kasnije. 

 

Helikopter osigurala Francuska

Kako su kazali, radilo se o helikopteru Aerospatiale AS.332 Super Puma, koji je Ukrajini osigurala Francuska. Prema fotografijama s mjesta nesreće, helikopter je pao u dvorište vrtića. Pored dijelova olupine nalaze se sprave za igranje. Troje poginule djece najvjerojatnije su bila djeca iz vrtića. Ozlijeđeno je još desetero djece. 

U helikopteru je bilo devet osoba: šest članova operativnog tima ministarstva unutarnjih poslova, uključujući vodstvo MUP-a, kao i tri člana posade Državne hitne službe. Poginuli su ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski, njegov prvi zamjenik Jevgen Jenin i državni tajnik ministarstva Jurij Lubkovič, objavio je Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova.

Išli na bojište

Prerano je govoriti o uzroku pada helikoptera, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa predsjedničke administracije, tijekom brifinga za medije u Brovariju. Rekao je da će istraga ispitati sve mogućnosti, a policija je zamolila svjedoke da se jave.

Potvrdio je da je vožnja helikopterom bila "povezana s poslom" ministra unutarnjih poslova Denisa Monastirskog. Vjeruje se da je bio na putu prema bojišnici.

Neki od ozlijeđenih su životno ugroženi. Među poginulima vjerojatno i slučajni prolaznici, roditelji koji su vodili djecu u vrtić...

Timošenko je kazao da su neki od hospitaliziranih životno ugroženi. Ukupno je ozlijeđeno 25 osoba, od čega je, kako smo naveli, desetere djece. 

Helikopter se srušio pored vrtića u kojem su u trenutku nesreće bili djeca i zaposlenici. Preživjela djeca su evakuirana iz zgrade, dok hitne službe rade na terenu kako bi ustanovile je li netko ostao zarobljen u ruševinama.

Timošenko je rekao kako je moguće da su među žrtvama i slučajni prolaznici s obzirom na to da se radilo o jutarnjim satima, ali i roditelji koji su vodili djecu u vrtić.

Pročitajte više